Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ – УКИДАЈУ НАМ БЕЗВИЗНИ РЕЖИМ: Отежан нам је улазак у земље ЕУ!

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

Намера Брисела да уведе Европски систем за информације и одобравање путовања (ЕТИАС), по угледу на већ постојећи амерички Електронски систем путничке дозволе (ЕСТА), не значи поновно увођење виза, али је, ипак, реч о својеврсним „визицама“, јер ће се догодити да ће некима, на овај начин, бити забрањен улазак на територију ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови систем, условно речено „полувизни режим“, уводи се да би се осигурала већа безбедност на европском тлу. При попуњавању формулара уносиће се подаци који ће истовремено откривати да ли је неко у земљи у коју намерава да оде претходно направио прекршај или одређено кривично дело. Негативно се карактерише и прекорачена дужина ранијег боравка. Све су то разлози да се не добије дозвола за улазак.

Таквих је, ипак, релативно мало. Французи, којима, на пример, није потребна виза за САД, у обавези су да попуњавају формулар ЕСТА. Њихово искуство каже да се отприлике одбије 0,1 одсто путника, односно један на хиљаду.

Идеја за европски пандан америчком систему је тек у зачетку. Биће потребне године док све не прође законску процедуру. Зато се још не зна како ће формулар тачно изгледати. Попуњаваће се електронски, а судећи према америчком примеру, тако ће се и наплаћивати по пет евра – уношењем броја кредитне картице. Власти САД траже да формулар испуњавају и малолетници, као и путници који се налазе само у транзиту.

Онлајн захтев се предаје најкасније 72 сата пред планирано путовање. Није потребно имати карту или резервацију, нити знати тачан дан путовања, јер се на овај начин проверава само идентитет путника. Уколико пасош истекне раније, ЕСТА мора поново да се вади.

Засада није познато да ли ће ЕУ до краја „копирати“ амерички систем, нити када ће тачно он ступити на снагу.

Међу европским земљама којима није потребна виза за улазак у шенгенски простор, а на које би требало да се односи будући ЕТИАС, налазе се Албанија, БиХ, Македонија, Молдавија, Монако, Црна Гора, Сан Марино и Србија. Од остатка света, тренутно, за улазак у шенгенски простор, осим ретких изузетака као што су Куба, Суринам, Гвајана, Еквадор и Боливија, нису потребне визе грађанима из целе Америке, затим Аустралије, Израела, Јапана, Новог Зеланда и Сингапура.

 

Извор: Вечерње новости