Издвајамо Србија

Уништени „терористи“ на аеродрому у Ковину

Војна вежба Русије, Србије и Белорусије „Словенско братство 2016“ настављена је данас на аеродрому Ковин, који су, према сценарију вежбе, заузели припадници терористичке групе „Азан“.

По налогу Савета безбедности Уједињених нација, мултинационална група коју чине припаданице војске Србије, Русије и Белорусије дошла је да ослободи аеродром.

Припадници Оружаних снага Русије као и припадници наше војске десантирали су из хеликоптера Ми-17 и Ми-8 и из авиона „иљушин“ 76. На аеродром се из „иљушина“ спустило и руско транспортно возило БМД-2.

Вежби су присуствовали заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, заменик начелника Штаба ваздушно десантних снага руске војске Олег Пољгујев и заменик начелника команде за специјалне операције Оружаних снага Белорусије Олег Пејчевски.

Командант специјалне бригаде војске Србије генерал Зоран Величковић рекао је након окончања данашњих вежби да су три војске, иако имају различите униформе и говоре три језика, успешно реализовале задатак борбе против терориста.

„Наставићемо овако да радимо у склопу међународне војне сарадње у циљу заштите наше државе, али и мира у целом свету“, рекао је он.

И Пољгујејев је вежбу, која је изведена у веома тешким метеоролошким условима, оценио најбољом оценом — одлично.

„Руска страна извршила је десантирање људи и технике. Десантирали смо три возила БМД и више од 80 војника. Целу вежбу обзебедили смо помоћу рада наше беспилотне летелице ’тахион‘“, рекао је Пољугин.

Заменик начелника команде за специјалне операције Оружаних снага Белорусије се захвалио руководству оружаних снага Србије што је омогућило белоруској восјци да учествује у вежби. „Ово је изузетно важно за нашу будућу сарадњу, а нама је ово искуство од посебног заначаја зато што планирамо да се следеће године оваква вежба одржи на нашем терену, на територији Белорусије“, рекао је Пејчевски.

Припадници мултинационалних снага сутра ће вежбе изводити на стрелишту „Орешац“, које ће, такође, очистити од терориста.

Вежба „Словенско братство“ завршиће се у среду на полигону Пасуљанске ливаде, где ће бојним гађањем војници Србије, Русије и Белорусије уништити последње упориште терориста.

Извор: rs.sputniknews.com