Издвајамо Србија

ВЕЛИКИ ОБРТ: ВУЧИЋ СЕ ИПАК КАНДИДУЈЕ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ

Главни разлози су то што лидер СНС не жели кохабитацију ако победи кандидат опозиције и што, осим њему, ником из странке није сигуран тријумф

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Премијер Александар Вучић ће, судећи по томе како се политичка ситуација развија, можда бити принуђен да се кандидује за председника Србије на изборима који ће бити одржани следеће године.

Наиме, аналитичари процењују да на такав епилог упућује Вучићева најновија изјава да неће пристати на кохабитацију, и то у ситуацији кад истраживања јавног мњења показују да међу владајућим странкама нема кандидата који може да победи на председничким изборима.

Нема трећег човека

Истина, Вучић је за загребачки Глобус рекао да нема намеру да се кандидује на председничким изборима, али и да у случају да кандидат његовог СНС изгуби – не би остао на месту председника Владе.
– Ако победе Јанковић, Јеремић или Шешељ, следи мрцварење и кохабитација. Сасвим сигурно, у том мрцварењу нећу учествовати. У таквим околностима нису могући добри резултати. Онда је боље да одем сам – рекао је он.

На питање ко је, осим њега и председника Србије Томислава Николића, могући трећи кандидат СНС за председничке изборе, Вучић је рекао:

Опозиција ради за њега

– Немам још никог. Видећемо.

На опаску да би, према анкетама, он победио у првом кругу председничких избора, а да би неки други кандидат СНС изгубио у другом кругу и да аналитичари сматрају да ће се кандидовати, Вучић је одговорио:
– Можда они знају нешто што ја не знам.

Да је такав исход веома реалан, наговестио је и лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је најавио да ће саме странке опозиције својим поступцима гурнути Вучића у трку за Андрићев венац.
– Расута страначка енергија довешће до тога да опозиција натера Вучића да се кандидује за председника и да за премијера постави свог Мирка Цветковића – оценио је он.

Аналитичар Милан Николић

Требаће му времена за пренос моћи

Политички аналитичар Милан Николић оцењује да једна од могућности заиста јесте да се Вучић кандидује.
– У том случају имао би проблем кога да постави за премијера док у Председништво не преточи моћ коју је имао као премијер. Он је једини који би победио Шешеља. Можда би то и неком кандидату СНС пошло за руком ако би Вучић стао иза њега – закључује Николић.

 

Извор: Курир