Издвајамо Србија

ВЕЛИКИ УСПЕХ МИЛОРАДА ДОДИКА У ПЕКИНГУ: Склопљен важан стратешки споразум са Кинезима (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик је у оквиру вишедневне посете Кини посетио телекомуникациону компанију „Хуавеј“ у Пекингу.

Том приликом потписан је Споразум о стратешком партнерству Републике Српске и компаније „Хуавеј“. Споразум су потписали председник Српске и директор продаје „Хуавеја“ за Балкан, а све под будним оком потпредседника ове компаније Шу Венчуа.

Изградња широког појаса и радио-мреже као платформа за концепт Безбедно друштво, унапређење информатичко-комуникационе структуре за потребе јавног сектора, увођење напредних електронских сервиса модерног друштва, попут електронске владе или електронског здравства у служби грађана — ово је само део Споразума и подршке „Хуавеја“ Републици Српској.

„Споразум подразумева успостављање система везаних за сигуран град и безбедност подручја, успостављање засебних телекомуникационих и интернет технологија за функционисање Владе, а могуће је да се прошири и на друге секторе — привреду, здравство, саобраћај и све оно што је потребно за комуникацију и сигуран проток људи и њихову безбедност“, рекао је Додик, а преноси РТРС.

„Хуавеј“ је глобални лидер у области телекомуникација и напредних технологија. До споразума је дошло на иницијативу канцеларије „Хуавеја“ у Бањалуци, чији је шеф продаје Александар Аћимовић присуствовао потписивању.

„Ми смо јасно рекли своје убеђење да ћемо партнерима из Републике Српске пренети не само напредну технологију него и искуство у управљању и обуци кадрова“, рекао је Шу Венчу, потпредседник компаније „Хуавеј“.

А шта нас чека у будућности и куда иде технологија најбоље се уверила делегација РС која је обишла изложбени парк „Хуавеја“. Технологија 4,5 и 5Г, дигиталне команде и друге идеје мењају модерни живот човека и брже него што мислимо, а од данас ће и Република Српска бити део тог великог технолошког чуда.

Председник Српске посетио је данас и „Чајна роуд енд бриџ корпорејшн“. Са представницима ове компаније разговарао је о могућностима изградње деонице ауто-пута од границе са Србијом, преко Бијељине до Брчког. Додик је рекао да би ова деоница била дуга 36 километара, те да је неопходно спровести одређене процедуре код кинеске „Ексим банке“.

„’Чајна роуд енд бриџ корпорејшн‘ присутна је у Србији на изградњи пруге Београд—Будимпешта и у Црној Гори на изградњи дела ауто-пута“, рекао је Додик.

Додик је додао да су разговори наставак оних започетих у јулу у Бањалуци, те да постоји велика заинтересованост кинеских компанија за сарадњу са Српском.

Додик и министар здравља Драган Богданић јуче су са генералним директором компаније „Синофарм“ Ли Каном потписали Споразум о изградњи нове болнице у Добоју. Додик се у Кини састао и са главним менаџером компаније „Чајна машинери инжењеринг корпорације“ Сун Бајемом. Том приликом кинески саговорници изразили су интересовање за изградњу термоелектране „Гацко 2“.

Председник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик и шеф Одељења за међународне послове Комунистичке партије Кине Сонг Тао озваничили су и утемељили у Пекингу почетак сарадње двеју партија.

Извор: rs.sputniknews.com