Издвајамо Православље

ВЕРА У БОГА ЧИНИ ЧУДА! ПУТИН – КИРИЛУ: Много ми значе ваши савети, ПРАВОСЛАВЉЕ најважнији саставни део душе РУСИЈЕ

Патријарх Руске Православне Цркве Кирил и председник Руске Феферације Владимир Путин (фото:kremlin.ru)

СЕДАМДЕСЕТИ рођендан патријарху Кирилу честитао је и Владимир Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У честитци, коју је послао поглавару Руске православне цркве, наглашава се: „Ви сте многе године посветили подвижничком служењу Руској православној цркви и доследној и тврдој заштити њених вредности и идеала. Заслужили сте најискреније поштовање својом сталном бригом о очувању јединственог историјског, културног и духовног наслеђа Русије, као и својом подршком институцији породице и васпитавању нових генерација“.

Путин је посебно казао на „огромни допринос“ патријарха Кирила међурелигиозног и међунационалног дијалога и јачању у Русији мира и друштвене слоге.

Иначе, руски лидер је у филму „Патријарх“, који је приказао  телеканал „Россия 1“, оценио:

„Православље и Русија су нераздвојиви. Током целе историје православље је играло веома значајну улогу у животу наше државе и нашег народа. Хришћанске, православне вредности леже у темељима нашег моралног система“.

„У том смислу је православље најважнији саставни део душе Русије“ – подвукао је Путин.

У филму је открио и ово: „Не могу да кажем да увек и стопроцентно подржавам патријархова мишљења. Можемо се око нечега и спорити, али су наши погледи веома блиски. Од њега се много шта може узети. Његови савети ми много значе.“

Посебно је нагласио да је поглавар РПЦ „веома умни, образовани и дубоки човек“, са којим је интересантно разговарати о свему – веронауке и теологије до историје и државних послова.

Поводом Кириловог рођендана, у Москви је отворена изложба фотограција „Син Цркве“, уз непосредно учешће министра културе РФ Владимира Мединског и режисера Никите Михалкова.

Кирилов рођендан је, као што се види, за Русију више од рођендана. Зато је у Москву допутовало девет поглавара помесних православних цркава: патријарх Александријски и целе Африке Теодор, патријарх Јерусалимски Теофил, Каталикос-Патриарх целе Грузије Илија, патријарх Српски Иринеј, архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра Хризостом, архиепископ Тирански и целе Албаније Сава, митрополит Чешких Земаља и Словачке Ростислав и митрополит целе Америке и Канаде Тихон.

 

Извор: факти.орг