Издвајамо Србија

ВОЈНИЦИ И ПОЛИЦАЈЦИ НА ПРОТЕСТУ: Не радимо за Вучића, него за Србију, доведите навијаче на нас слободно! (ВИДЕО)

loading...

Војни синдикат Србије одржао је протест у Београду због, како је наведено, тешког социјалног и материјалног положаја припадника војске.

Чланови синдиката, војна лица, као и грађани који их подржавају, њих око 1.000, окупили су се у центру Београда око подне.

Затим су сви прошетали до зграде Председништва, не ометајући саобраћај, тротоаром, и председнику Николићу оставили писмо. Окупљени су носили заставе Србије и Војног синдиката.

На скупу испред зграде Министарства одбране, председник Војног синдиката Србије Новица Антић рекао је да припаднике војске не може да задовољи најава Министарства одбране да неће бити опуштања јер ће, уколико се тако настави, сви припадници оружаних снага сами отићи због малих плата и дневница, као и лоших услова рада.

Ово није протест против државе

Он је оценио да такве губитке, од око 1.000 људи, војска не би имала ни да је ратовала целе године и да такав одлив кадрова негативно утиче на стање у Војсци Србије.

– Премијер је рекао да не може да да више од пет одсто. Ми не радимо за премијера него за државу Србију – рекао је Антић и додао да се у Министарству одбране много новца троши непотребно и ненаменски, попут издвајања више милиона динара за невладине организације, и да би тај новац могао да буде искоришћен за унапређење стандарда припадника војске.

Такође, оптужио је Генералштаб да је на све начине покушавао да саботира веће присуство припадника војске на протесту и да је пред војском читано обавештење да је тај протест уперен против државе, као и да су многи чланови синдиката данас добили позив да се јаве на дужност у своје јединице, како би били спречени да дођу на протест.

Антић је додао да је, након информације о нестанку одређене количине оружја у војном магацину, наређено да се појачају страже код војних објеката, али је упитао ко ће да држи стражу када сви оду из војске због малих плата.

Према његовим речима, Војска Србије није у штрајку већ да редовно извршава све своје задатке и да ничија безбедност није угрожена због протеста.

Доведите навијаче на нас, слободно

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић рекао је да је нормално да синдикат полиције подржи колеге из војске, јер имају исте проблеме, и критиковао притиске који су долазили из Генералштаба, нарочито наводне информације да је припадницима војске прећено да ће им послати организоване навијачке групе да прекину скуп.

– Претите да ћете довести навијачке групе? Да на припаднике снага безбедности доведете олош који трује нашу децу и који ми хапсимо? Па доведите – рекао је Мијаиловић и додао да то није политички скуп уперен против Владе и државе већ скуп којим они желе да скрену пажњу на тежак положај и проблеме са којима се органи безбедности сусрећу.

Делимо све са народом

Представник Удружења војних пензионера Јово Тамбурић оценио је да је систем одбране урушен у претходном периоду утицајем „разних НАТО курсиста и ММФ реформатора“, али да тај процес није окончан ни након 2012. године, већ да је напротив настављен, и то у тренутку када се драстично повећавају војни буџети суседних земаља.

– Хоћемо да делимо судбину свог народа. Али наш народ су и они запослени у Народној банци Србије, у Нафтној индустрији Србије, и посланици у скупштини и чланови разних агенција и бројни тајкуни – рекао је Тамбурић.

Уручили писмо Николићу

Након протеста испред зграде Министарства одбране, учесници су прошетали до зграде Генералног секретаријата председника Србије, јер је председник Србије и врховни командант оружаних снага, где су уручили папир са својим виђењем проблема и захтеве који се тичу побољшања материјалног положаја припадника војске.

Одговарајући на питања представника појединих телевизија и новина, представници војног и полицијског синдиката негирали су тврдње да су повезани са било каквим невладиним и другим домаћим и страним организацијама, појединим медијима из Србије који се истичу критичким ставом према Влади, као и са фондовима иза којих стоје Сорош или Рокфелер и позвали те медије да слободне објаве ако имају супротне информације.

Протест је одржан, јер како је председник синдиката Новица Антић навео са министром одбране Зораном Ђорђевићем није постигнут договор о захтеву за утврђивањем нове основице за обрачун плата.

– Није испуњен наш први захтев да се утврди нова основица за обрачун плата. Министар каже да нема новца и да плате не могу бити више од обећаних пет одсто. То је нешто на шта синдикат не може да пристане. Нама су плате практично смањене 25 одсто – рекао је Антић.

Неће бити отпуштања

Поводом захтева Војног синдиката Министарство одбране раније је саопштило да остаје при ставовима и тврдњама да неће бити отпуштања запослених, а да ће почетком 2017. године свим запосленима плате бити повећане пет одсто.

Министарство је навело и да ће се нови правилник о платама примењивати од 1. јануара 2018. године, те да остаје отворено за разговоре са представницима репрезентативног Војног синдиката Србије о свим питањима и проблемима којима је циљ побољшање материјалног и социјалног статуса припадника војске.

Извор: Б92

Loading...
loading...
loading...