Издвајамо Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПОСТАЈЕ ВОЈНА СИЛА 2017: Стижу нам хамери, хеликоптери, елитна бригада, буџет – ПОЛА МИЛИЈАРДЕ ЕВРА!

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Више 30 хамера, мигови из Русије, хеликоптери из Немачке, само су део опреме коју ће Војска Србије добити наредне године. Постајемо поново најреспектабилнија војна сила на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После дугог низа година таворења, пропадања опреме и унижавања угледа Војске Србије, наступио је период опоравка. Према најавама министра одбране Зорана Ђорђевића, већ почетком 2017. године припадницима Војске Србије стићи ће преко потребно наоружање и опрема.

У складу са безбедносним изазовима, већ у марту наредне године 1.500 припадника Специјалне бригаде добиће опрему, после које ћемо да са пуним правом моћи да кажемо да је то елитна јединица, а да Војска Србије постаје најреспектабилнија војна сила на Балкану.

Званична политика државе Србије, која предвиђа војну неутралност омогућила је успешну сарадњу и са Истоком и са Западом, односно и земљама чланицима НАТО и са Русијим. У том смислу, министар Ђорђевић каже да имамо потписане уговоре и меморандуме о сарадњи са обе стране.

Таква позиција, омогућиће нам набавку опрему за припаднике Војске Србије. Први у реду за обновну ресурса су Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Већ је најављено да је руски председник Владимир Путин одобрио испоруку шест “мигова 29″ и ремонт четири летелице ВС.

Није реч ни о каквом војном отпаду, како је било речи у јавности. То су авиони у употреби и моћи ће да се користе још најмање 10 година – каже Ђорђевић.

Према његовим речима, такође са Русима биће формиран Регионални центар за ремонт хеликоптера Ми-8 и Ми-17. Када је у питању набавка хеликоптера, следеће године би требало да дође и до реализације набавке два немачка хеликоптера.

– У питању је поклон. Преговарамо да добијемо највише могуће, да то буде довољан број и за нас и за МУП – напоменуо је Ђорђевић.

Најавио је и да ћемо добити више од 30 хамера од америчке војске. Подсећамо, Војска Србије има дугогодишњу успешну сарадњу са Националном гардом Охаја.

С обзиром на период године, када се прави буџет за наредну, министар каже да ће бити опредељено пола милијарде евра за потребе Министарства одбране и Војске Србије.

– Оптимално би било када би располагали са 62,5 милијарди динара, а идеално са 84 милијарде. Но, и са овим средствима ћемо успети да остваримо планирано – каже министар одбране.

Говорећи о плановима за наредну годину, Ђорђевић је рекао да ће се ићи на смањење администрације, а на повећање броја професионалних војника.

– Желимо да анимирамо људе да служе војску под оружјем – истиче Ђорђевић.

Додаје да Војсци Србије фале информатичари и грађевинци.

– Одлазе из војске, јер их приватни сектор много боље плаћа. Могли би да их платимо само у случају да скинемо другима плате, а онда би отишли из војске и други – напомиње министар.

Међу новинама, које најављује за 2017. годину истиче да ће убудуће и цивили моћи да иду у специјалне операције у којима учествују припадници ВС. Наравно, прво ће морати да прођу обуку.

 

Извор: Српски Телеграф/ Ослобођење