Србија

ВУЧИЋ: Нема мира и стабилности без НАТО-а

СТОЛТЕНБЕРГУ РЕКАО: „УВЕК СТЕ ДОБРОДОШЛИ У БЕОГРАД, ЖЕЛИМО ДА ВАС ВИЂАМО ШТО ЧЕШЋЕ
ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону, а мир и стабилност у региону је предуслов за даљи економски раст и напредак Србије.

Вучић је, после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у седишту алијансе у Бриселу, захвалио Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине о војној неутралности наше земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође је захвалио генералном секретару НАТО на изјави да жали због невиних жртава бомбардовања 1999, јер је то, истакао је, велика ствар за „Србе, народ и земљу“ да чују.

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у НАТО, те да, уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напредак привреде, као и бољи животни стандард, морају да се граде добри односи са људима из НАТО.

„Србија је војно неутрална, поштује одуке скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Столтенбергом разговарао о свим кључним питањима: о борби против тероризма, мигрантској кризи, учешћу Србије у мировним операцијама, те да је замолио Столтенберга да НАТО помогне у уклањању мина и чишћењу, посебно на Копаонику.

Вучић је рекао да је, после релаксације ваздушне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и да ће се експерти обе стране ускоро састати, те да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду.

Премијер је рекао да је захвалан и на оценама да Србија стабилизирајуће делује на цео регион, истичући да је то наш услов напретка у свакој другој области.

„Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП ту врсту сарадње наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану“, рекао је Вучић.

Он је додао да је данас имао посебно отворен разговор са 29 представника НАТО земаља, те да се нада да ће такве прилике имати поново.

Захвалио је Столтенбергу на гостопримству, наводећи да је био почаствован јер је један од ретких људи који су имали част да буду гост у његовој резиденцији у Бриселу што, навео је, показује поштовање које шеф НАТО има према Србији и народу.

„Увек сте добродошли у Београд, желимо да вас виђамо што је могуће чешће и у Београду и у Србији“, поручио је Вучић Столтенбергу.

Нема притиска у правцу учлањења Србије у НАТО-
Вучић је изјавио, после састанака у седишту НАТО, да није било притисака у правцу учлањења Србије у НАТО.

Вучић је у изјави новинарима истакао да Алијанса поштује војну неутралност Србије, али и да је НАТО један од првих партнера наше земље када је реч о очувању мира, стабилности и економског напретка.

Премијер је навео да је током отворених разговора са Северноатлантским саветом нагласио да се Србија налази не европском путу, да има добре односе се Руском Федерацијом и да жели да унапређује добру сарадњу са Алијансом.

„Захвалан сам Столтенбергу и свима осталима што поштују одлуку Србије да буде војно неутрална. Разговарали смо како да очувамо мир и стабилност, јер грађани Србије треба да знају да смо окружени земљама НАТО и да је то један од првих партнера са којим треба да разговарамо ако хоћемо да имамо мир, пуну стабилности ако хоћемо да развијамо нашу економију на слободан начин“, нагласио је премијер Србије након разговора у седишту НАТО у Бриселу.

Вучић је поновио да су се у седишту НАТО у Бриселу сви сагласили да поштују војну неутралност Србије, али и да су похвалили сарадњу која постоји између Србије и Алијансе у различитим областима од мировних операција, борбе против тероризма, мигрантске кризе и заједничких обука.

„Договорилили смо се да за ванредне ситуације направимо посебне цивилне вежбе у 2018. Години“, најавио је премијер Србије.

Вучић се још једном се захвалио припадницима КФОР-а што су српског дечака из Лапљег села превезли до Београда и нагласио да се, према последњим информацијама, опште стање дечака поправља.

Извор: Танјуг