Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У БРИСЕЛУ: „Србија жели сарадњу са НАТО пактом!“

Премијер Александар Вучић рекао је да је Србија војно неутрална, али да жели да настави сарадњу са НАТО, јер без те сарадње нема мира и стабилности у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Он је додао да су мир и стабилност у региону предуслов за даљи економски раст и напредак Србије.

Вучић је, после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом у седишту алијансе у Бриселу, захвалио Столтенбергу на томе што поштује одлуке Србије и Народне скупштине о војној неутралности наше земље.

Такође је захвалио генералном секретару НАТО на изјави да жали због невиних жртава бомбардовања 1999, јер је то, истакао је, велика ствар за „Србе, народ и земљу“ да чују.

Он је рекао да јавност у Србији мора да зна да смо окружени НАТО земљама и земљама које би желеле да буду у НАТО, те да, уколико желимо мир и стабилност, већи економски раст и напедак привреде, као и бољи животни стандард, морају да се граде добри односи са људима из НАТО.

– Србија је војно неутрална, поштује одуке скупштине, али због рационалних разлога и погледа у будућност, а не враћања у прошлост, жели да развије односе са НАТО – рекао је Вучић.

Он је рекао да је са Столтенбергом разговао о свим кључним питањима, о борби против тероризима, мигрантској кризи, учешћу Србије у мировним операцијама, те да је замолио Столтенберга да НАТО помогне на уклањању мина и чишћењу, посебно на Копаонику.

Вучић је рекао да је, после релаксације ваздушне зоне у Зони копнене безбедности, било речи и о доњем слоју ваздушног простора изнад КиМ и да ће се експерти обе стране ускоро састати, те да верује да ће бити позитивних решења у наредном периоду.

Премијер је рекао да је захвалан и на оценама да Србија стабилизујуће делује на цео регион, истичући да је то наш услов напретка у свакој другој области.

– Желимо да у оквиру Партнерства за мир и ИПАП ту врсту сарадње наставимо. То је од изузетног значаја за грађане и верујем да ћемо моћи да се похвалимо управо таквим добрим односима у будућности, јер они значе мир и стабилност на Балкану – рекао је Вучић.

Вучић је захвалио Столтенбергу што поштује одлуке Скупштине Србије о војној неутралности.

Он је додао да је данас имао посебно отворен разговор са 29 представника НАТО земаља, те да се нада да ће такве прилике имати поново.

Захвалио је Столтенбергу на гостопримству, наводећи да је био почаствован јер сам један од ретких људи који су имали част да буду гост у његовој резиденцији у Бриселу што, навео је, показује поштовање које шеф НАТО има према Србији и народу.

– Увек сте добродошли у Београд, желимо да вас виђамо што је могуће чешће и у Београду и у Србији – поручио је Вучић Столтенбергу. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је, после састанка са премијером Александром Вучићем, да је Србија извозник стабилности у региону и да НАТО поштује војну неутралност наше земље и изразио жаљење због невиних жртава НАТО кампање, односно својевременог бомбардовања СРЈ.

Извор: Танјуг