Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У ПАНИЦИ: Побуна и у полицији против премијера, војска не одустаје од протеста!

Синдикат Запослених Полиције донео је неочекивану одлуку

Синдикат Запослених Полиције је након одржаног састанка руководства донео следеће одлуке:

1.Синдикат Запослених Полиције у потпуности подржава протест Војног Синдиката Србије који је заказан за дан 27.11.2016.године испред Министарства одбране.

 2.Руководство Синдиката Запослених Полиције ће узети учешће на протесту Војног Синдиката Србије.

Руководство Синдиката Запослених Полиције у потпуности подржава све захтеве Војног Синдиката Србије и сматра да Држава мора зауставити деградацију Војске РС, обезбедити запосленима у Министарству одбране веће зараде, бољу прему и услове рада.

Синдикат Запослених Полиције ће наставити сарадњу са Војним Синдикатом Србије у циљу побољшавања материјалног положаја, услова рада и набавке опреме за безбедоносне снаге Републике Србије.

Држава мора схватити да уколико има незадовољне припаднике безбедоносних снага (Полиције и Војске) који су лоше плаћени, немају адекватне услове рада и опрему да се доводи у питање безбедност Републике Србије и сваког грађана РС.

Oбзиром на учесталост провалних крађа у Србији, које се на жалост често завршавају трагично по власнике и чланове њихових породица, Синдикат Запослених Запослених Полиције упутио је допис Влади Републике Србије да се усвоји „Закон о заштити приватне својине“.

Како смо сви ми сведоци многобројних догађаја где се приликом провалних крађа често дешава да провалник повреди, усмрти власника куће, стана а на жалост и читаве породице или се дешавају случајеви да власници стана савладају провалника и да у самоодбрани нанесу повреде или усмрте провалника штитећи себе и своју породицу.

Тренутно важећи законски прописи у оваквим ситуацијама недовољно штите живот грађанина, њихових породица и њихове имовине те из тог разлога Синдикат Запослених Полиције предлаже хитно усвајање „Закона о заштити приватне својине“ као што постоји у Америци и који предвиђа:

-Уколико провалник уђе у приватни посед, стан, кућу и том приликом нападне власника и укућане , исти у самоодбрани и заштите живота, личног интегритета и приватног поседа у случају наношења телесних повреда или лишења живота провалника нису законски одговорни.

Усвајањем оваквог закона сигурни смо да ће се стопа провалних крађа у Србији смањити , као и трагичне последице по грађане и њихове породице.

Такође наводимо да ће се проценат провалних крађа ће се свести на минимум из разлога што ће провалници добро размислити да ли ће извршити провалну крађу а да при том знају да могу бити повређени или лишени живота од стране власника или чланова приватног поседа, а уједно припадници Министарства унутрашњих послова ће по питању провалних крађа имати много мање посла и могу се више времена посветити спречавању других видова кривичних дела, наводи се у саопштењу.

Синдикат Запослених Полиције позивао је све медије да подрже предлог синдиката за усвајање „Закона о заштити приватне својине“ и заједно смањимо проценат провалних крађа и заштитимо грађане Републике Србије.

Вучић поклекао

Премијер Србије најавио је раније данас да очекује договор са синдикатом војске и изразио наду у одустајање од протеста.

Медији у Србији протеклих дана спекулисали су о могућој умешаности безбедносних служби војске у организацију штрајка, оцењујући да је изненадност одлуке и моменат сувише сумњив, те да иза свега можда стоје мотиви о преврату.

Надлежни органи нису демантовали ни потврдили ове наводе, али је извесно да јавност није упозната са свим детаљима.

Из Војске Србије су стигле најаве о могућем штрајку 27. новембра. Међутим, сва је прилика да Војска одустаје од протеста. Војне синдикалце је министар одбране уверио да ће следеће недеље проблеми почети да се решавају. Коначну одлуку о штрајку Војни синдикат доноси у уторак.

Највећи проблем је, кажу синдикалци, то што је основица плате за 20.000 запослених у систему одбране мања за 47 одсто него за друге буџетске кориснике.

„Предвиђено је и да неће бити смањења запослених у војном здравству. Добили смо уверавања да ће плате порасти за најмање пет одсто, са тенденцијом да следеће године буде 10 одсто“, каже представник Војног синдиката Новица Антић.

Свестан да то није довољно за живот, председник Владе каже да је то максимално могуће повећање.

„Ја да повећам плате више од пет одсто не могу. Са оних три од раније, то је кумулативно неких девет одсто и то су плате које су имали некад, пре смањења, али зато имамо чврсте јавне финансије. Да повећам више од пет посто, да се улагујем – нећу, нити можемо, нити хоћемо“, истиче премијер Александар Вучић.

Могући штрајк у Војсци коментарише и први човек оружаних снага Србије.

„Војска има право да искаже свој став, Војска не сме да штрајкује, зато што је то служба која не би смела да штрајкује. С друге стране, свако има своја људска права. Као што волимо кад су задовољни, тако ипак треба да чујемо и зашто су незадовољни и како то може да се исправи“, напомиње председник Томислав Николић.

Коначну одлуку о штрајку Војни синдикат доноси у уторак.

 

Извор: Ослобођење/ РТС