Издвајамо Свет

ЗАХУКТАВА СЕ: Египатска армија се укључила у рат у Сирији на страни Асада!?

Арапски електронски медији јављају да се Египат укључио у рат у Сирији и то – на страни званичног Дамаска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводно се и египатски пилоти већ налазе на аеродрому поред сиријског града Хама. Неки медији чак наводе да их је 18 и да су први стигли још 12-ог новембра. А и да међу њима има више пилота борбених хеликоптера.

Оваквим вестима додату тежину даје то што је египатски председник – генерал Абдел Фатах ас-Сиси – јавно подржао свог сиријског колегу Башара Асада. Како је пренео Eurasia Daily, египатски лидер је у интервјуу португалској телевизији RTP рекао да је Асадова власт најдоследнији борац против тероризма, а за регионалну стабилност. Ас-Сиси је истовремено открио да ће подржавати и ирачку и либијску армију у њихвојој борби за сређивање стања у тим земљама Дамаск подржавају и руска авијација, иранске снаге и либански Хезболах.

Поводом руског учешћа и доприноса – огласило се Министарство одбране РФ. Његов портпарол, генерал Игор Конашенков, поручио је Американцима да је Русија за годину дана урадила у Сирији „оно о чему САД и њихова коалиција могу да само сањају“. Ово је била реакција на позив Стејт департмана других земљама да отежавају руску борбу против терориста у Сирији Конашенко је навео: да се током протекле године преко 2.000 сиријских градова и насеља вратило мирнодопском животу, да је 86 оружаних група одустало од оружане борбе, а да су се стотине хиљада Сиријаца вратиле у своје куће и станове.

Конашенков је притом поручио званичном Вашингтону и Пентагону: „Зато, ако не можете или не желите да помогнете у борби против Исламске државе и Џебхат ан-Нусре – онда барем не сметајте!“

 

 

Извор: fakti.org