Издвајамо Србија

ЗАСЛУЖИО ЈЕ: Улицу, трг или школу назвати по хероју Споменку Гостићу (ВИДЕО)

loading...

У Бијељини је синоћ приказан документарни филм “Споменко на вјечној стражи”, аутора Милета Савића, чији је циљ да пројекцијама у градовима Српске анимира локалне власти да улицу, трг или школу назову по петнаестогодишњем Споменку Гостићу, најмлађем одликованом српском борцу који је погинуо 1993. године, бранећи свој народ и село на Озрену.

– Млади херој са Озрена то свакако заслужује – рекао је Савић синоћ у препуној сали бијељинског Центра за културу, након неколико пројекција филма по градовима Српске, али и шире.

Он каже да је филм само прича о дјечаку великог срца који је волио свој народ и није желио да оде са Озрена.

– Сви који су погледали филм изашли су са сјетом, тугом и болом, јер смо имали такве борце у својим редовима, али су сва њихова реаговања позитивна и јасно им је да је филм урађен тако да никога не вријеђа – истакао је Савић, чији ће филм сутра бити приказан и у општини Угљевик.

Он каже да је идеја о снимању филма о Споменку постојала годинама, те да је жеља да овај најмлађи војник не буде заборављен побиједила.

Савић је подсјетио да су пројекције филма одржане широм Републике Српске, али и ван њених граница, те је недавно гостовао и у Линцу.

– Била је то веома запажена пројекција, а постоје планови за још неке европске градове. Филм је преведен на руски и енглески језик – навео је Савић.

Он је подсјетио да је филм “Споменко на вјечној стражи”, који је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске, награђен специјалном наградом у оквиру 10. Међународног филм-фестивала “Први кадар”.

Немања Симикић, аутор бесједе “Споменик” о Споменку Гостићу, каже да је овај текст са одушевљењем уступио Савићу за потребе филма.

– Бесједа је настала као жеља да са нашим народом подијелим истину о Споменку, његовом младом лику и великом дјелу, али и због искрене љубави према нашој младој Републици која има много хероја, оних који су у њено стварање уткали свој живот – рекао је Симикић.

Споменко Гостић сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака. Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом заслуга за народ.

 

Извор: СРНА

Loading...
loading...
loading...