Издвајамо Свет

ЗБОГ ОВОГА ГОРИ ЕВРОПА: Браћа Грци дочекали руски ратни брод уз највеће почасти! (ВИДЕО)

Ратни патролни брод Црноморске флоте „Сметливи“ (у слободном преводу – досетљиви) на путу за Сирију, боравио је ових дана у грчкој луци Пиреј. Иако је Грчка чланица НАТО-а, руски брод дочекан је уз бројне почасти.

Брод је учествовао у обележавању 165 година од рођења грчке краљице Олге Константинове Романове, која је читав свој живот посветила развоју руско-грчких односа и зближавању два народа. Свечаности одржаној на броду присуствовали су и градоначелник Атине и бројни гости из Русије.

„Сметливи“ је најстарији брод Црноморске флоте, последњи из генерације такозваних „певајућих регата“, које су тај назив добиле због специфичног звука турбина. Дугачак је 140 метара и може да плови брзином од 34 чвора. Носи ракетни комплекс „Уран“, као и ново радио-локационо оружје.

Може да се бори против подморница, бродова и летилица свих врста. Фрегата је и рекордер по пређеним миљама у оквиру Црноморске флоте. Само 2012. године је шест пута прошла кроз Босфор и Дарданеле, а у својој дугој историји „свраћала“ је у луке Француске, Италије, Марока, Сирије, Туниса, Турске, Индије, Грчке, Малте, Кипра…

https://youtu.be/x8Q7VaTqwQ0

Извор: rs.sputniknews.com