Издвајамо Србија

ЖЕНА МОНСТРУМ: Хрватица „Азра Башић клала СРБЕ и присиљавала затворенике да пију КРВ ЗАКЛАНИХ“! (ВИДЕО)

Бивша припадница Хрватске војске Азра Башић (56) клала је заробљене српске цивиле а затим терала друге затворенике да пију њихову крв.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стравична сведочанства о злоделима жене-монструма, која је прекјуче након више од пет година екстрадиционог притвора у САД изручена правосудним органима БиХ због оптужнице за ратне злочине, за “ЕуроБлиц” преносе преживеле жртве и непосредни сведоци садистичког иживљавања Башићеве над Србима у Дервенти.

Радојица Гарић, један од ретких који је имао срећу да преживи “блиски сусрет” са Азром Башић у време када су регуларне јединице Хрватске војске и бошњачке армије држале под окупацијом тај град, пристао је да за наш лист исприча делић стравичних искустава које је имао са Башићевом.

– Недуго након окупације Дервенте у априлу 1992. у бившем Дому ЈНА отворен је логор за заробљене Србе. Међу бројним мучитељима који су нас свакодневно крвнички тукли посебно се истицала Азра Башић. Мене и остале затворенике стално је шутирала, тукла металном шипком и псовала српску мајку. Једне вечери ушла је у просторију у којој је било затворено неколико десетина измучених и изгладнелих Срба и на наше очи ножем пререзала врат мом предратном комшији Благоју Ђурашу! Након што га је заклала, зграбила ме је за косу и терала да пијем крв која му је истицала из ране. Касније ми је тим истим ножем изрезала леђа, а Милету Кузмановићу, који је пре две године преминуо од последица стравичне тортуре којој је био изложен и од које се, мученик, никад није опоравио, клештима је ишчупала све нокте. Башићева није жена, већ право чудовиште – сведочи Гарић.

У оптужници против Башићеве, коју су непосредно након њеног хапшења објавили амерички медији, такође се наводе и сведочења других преживелих Срба из Дервенте. О злоделима жене-монструма у некадашњем Дому ЈНА, између осталог, сведочио је Сретен Јовановић, кога је Башићева терала да пије бензин, а затим му упаљачем палила лице, као и већ поменутог покојног Милета Кузмановића, којем је Башићева ножем на челу усекла крст и четири слова С, терала га да прогута шаку соли и лиже крв са пода која је падала са измучених српских затвореника.

Председник Удружења српских логораша и ратних заробљеника из Дервенте Драго Кнежевић за “ЕуроБлиц” је поздравио прекјучерашње изручење Азре Башић БиХ, истичући да се нада ће злогласна мучитељка добити заслужену казну.

– Та жена је починила злочине које нормалан људски ум не може ни да замисли. Свака казна која јој се изрекне биће мала у односу на оно шта је радила и како се понашала према немоћним људима – каже Кнежевић.

Ухапшена у Кентакију

Бивша припадница ријечке бригаде Хрватске војске Азра Башић у марту 2011. ухапшена је у градићу Стентон у америчкој савезној држави Кентаки на основу Интерполове потернице коју је за њом расписала БиХ због ратних злочина. Извори “ЕуроБлица” откривају да је Интерпол још 2004. лоцирао Башићеву у Њујорку, где је тада живела након одласка из Хрватске, али да јој се након пресељења у Кентаки изгубио сваки траг све до почетка 2011. године.

Супружници заједно у злочину

Предратни дервентски берберин Неџад Башић, иначе бивши супруг Азре Башић, такође се сумњичи за почињене ратне злочине над Србима у том граду, сазнаје “ЕуроБлиц”. Башић је, као и његова бивша супруга, зе време окупације Дервенте такође био припадник Хрватске војске и сумњичи се да је учествовао у мучењу заробљених Срба. Према незваничним информацијама, Неџад Башић је после рата такође одселио у САД.

 

Извор: Блиц/Србија јавља