Издвајамо Србија

ЗЛОЧИНИ ОВК НАД СБИМА Специјални тужилац државном врху Србије: Радићу независно и без страха!

Председник Владе Србије Александар Вучић примио је данас шефа Канцеларије специјализованог тужиоца Специјалног суда за ратне злочине на Косову Дејвида Швендимена коме је пренео очекивање да ће непристрано и професионално приступити процесуирању одговорних за ратне злочине на КиМ над Србима, али и припадницима других националности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Вучић је изразио подршку Владе Србије раду Специјалног суда и Канцеларије специјалног тужиоца.

Премијер је, како је саопштено из Владе Србије, пренео и очекивање да ће непристрасно и професионално приступити процесуирању одговорних за ратне злочине на Косову и Метохији, почињених над Србима, али и припадницима других националности на КиМ.

Швендимен је рекао да је у прву посету Србији на функцији специјалног тужиоца дошао са циљем да у надлежним институцијама представи своју методологију рада.

Он је рекао да жели да дужност, која му је додељена, обавља на најбољи начин: темељно, независно, с поштовањем према жртвама и одговорно према правди.

ШŠвендимен најавио да ће радити независно и без страха

Главни тужилац Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији Дејвид Швендимен данас је у разговору са званичницима у Београду истакао своју независност и нагласио да ће у вршењу мандата бити вођен „искључиво чињеницама и законом те да ће свој посао радити без страха или прављења противуслуга“, саопштено је из његовог кабинета.

Како се наводи, главни тужилац посвећен је спровођењу легитимног поступка и очекује да таквим буде сматран од стране свих оних на које се рад овог тужилаштва односи.

У саопштењу се наводи да се Швендимен, који је недавно именован на место главног тужиоца Специјализованог тужилаштва, данас у Београду састао са званичницима Владе Србије, представницима правосудних власти и међународне заједнице.

Састанци су одржани с председником Владе Србије Александром Вучићем, првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем, потпредседником Владе и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, министром правде Нелом Кубуровић и министром одбране Зораном Ђорђевићем, наводи се у саопштењу.

Швендимен се такође састао с представницима Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије као и са члановима дипломатског кора у Београду.

Главни тужилац захвалио се својим саговорницима на сталној подршци његовим напорима током истраге и потврдио њихову преданост спровођењу овог процеса.

Како се прецизира, током ових састанака главни тужилац није говорио о детаљима у вези садржине саме истраге.

Извор:Танјуг