Србија

Амбасадор Украјине: Србија ће зажалити што је стала уз Русе!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)
Амбасадор Украјине у Београду, Олександар Александрович изјавио је да би Србији гласање против Резолуције о Криму у УН могло да се врати као бумеранг.
„Косово је српско, Крим је Украјина“
„Постоји енглески израз – ‘Пуцати себи у ноге’. Верујем да је управо то Србија урадила оваквим гласањем јер се у неком тренутку у будућности оваква одлука може вратити као бумеранг у вашим напорима да задржите Косово. Не разумем зашто ово радите – рекао је Александрович, преносе београдски медији.

Он је рекао да је покушао да добије објашњење од Владе Србије због чега је Србија гласала против резолуције, али да није успео. Александрович је рекао да тај потез Србије неће утицати на односе „два народа“, али да му је веома жао што је Влада Србије „одлучила да гласа против Украјине“.

– Ми никада нисмо престали да подржавамо Србију када је у питању Косово, нити смо признали независност. Скоро смо одбили да играмо фудбал и кошарку против Косова на нашој територији јер не желимо косовске пасоше. Не радимо ништа против интереса Србије и искрено, веома смо узнемирени због овога – рекао је амбасадор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је сигуран да је Србија променила позицију неутралности или уздржаности приликом гласања у УН због притиска Русије.

– Сетимо се интервјуа Владимира Путина Блумбергу, у којем је отворено рекао да је Кремљ спреман да престане да подржава Србију по питању Косова ако би, заузврат, Запад признао да је Крим руски. Можда је директно претио признавањем независног Косова, заиста не знам. Са становишта међународног права Косово је српско, Крим је Украјина – рекао је Александрович.

Генерална скупштина УН 20. децембра је усвојила резолуцију којом се осуђују кршења људских права на полуострву Крим, а у њој се каже да га је „привремено окупирала“ Русија. Србија, заједно с Русијом, Анголом, Белорусијом, Венецуелом, Ираном, Казахстаном, Кином, Кубом, Северном Корејом и Сиријом гласала је против резолуције.

Извор: Vestionline