Регион

Американцима се жури! Усвојена резолуција,Црна Гора све ближа НАТО-у!

Спољнополитички одбор америчког Сената усвојио је на радној седници једногласно резолуцију о подршци ратификацији Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у, која ће бити прослеђена на гласање пред пуним саставом Сената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председавајући одбора, републикански сенатор Боб Коркер рекао је да је Црна Гора спровела тешке реформе да би решила проблем корупције и друга питања из области владавине права, преносе медији.

Водећи демократски члан Спољнополитичког одбора Бен Кардин рекао је да јасно да је Црна Гора дала значајан допринос напорима Алијансе широм света и спровела неопходне унутрашње реформе у области државне управе, владавине права и у борби против корупције. Чланица одбора из Демократске странке, Џин Шахин, позвала је лидере у Сенату да ратификују протокол пре распуштања старог сазива Конгреса.

У резолуцији о давању подршке ратификацији протокола наводи са да ће пријем Црне Горе у НАТО оснажити Алијансу, ојачати стабилност у југоисточној Европи и промовисати интересе САД и њихових НАТО савезника.

Сенат наводи да се САД и савезници суочавају са сталним претњама по њихову стабилност и територијални интегритет, као и да би напад на Црну Гору или њена дестабилизација због, како се истиче, спољашњег подривања режима, угрозили стабилност Европе и националне безбедносне интересе САД. Уз подсећање да је Црна Гора спровела тешке реформе и предузела кораке да реши пробем корупције, сенатори истичу да САД и друге чланице НАТО-а на би требало да сматрају да је тај важан процес завршен и да би требало да наставе да захтевају додатне реформе. Амерички законодавци су у резолуцији поручили и да ни једна земља која није чланица НАТО-а неће утицати на одлуке о његовом проширењу. Такође су потврдили да је чланство САД у НАТО-у и даље кључни национални безбедносни интерес земље.

 

Извор: Tanjug