Издвајамо Свет

АТЕНТАТ НА РУСКОГ АМБАСАДОРА НОСИ СКРИВЕНУ ПОРУКУ: Мислили сте да је то опасан догађај а следи нешто језиво

“Да ли је арапски свет убиство руског амабасадора видео као окидач за Трећи светски рат?“

Издање Јерусалем Поста-а од 20. децембра, је са отвореним ентузијазмом цитирао Фаисала ал-Касема из Ал Јазеера: “Ако сте мислили да је атентат на руског амбасадора био опасан догађај, онда само сачекајте да видите нешто десет пута опасније што ће се десити следеће године. Овај свет ће се окренути наопачке.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Јерусалем Пост, убица амбасадора Карлова ће бити херој попут Гаврила Принципа, атентатора на Франца Фердинанда, и тако ће га следити многи у муслиманском свету, извештава “кп.ру”

Ово је, наравно, још криминалније и само инкриминишуће признање да Неw Yорк Тимес евоцира Први светски рат…

Али, иако је злочиначка намера присутна, нисмо сигурни да они имају способност да то учине. Аутори криминалног дела, Јасер Окби и Марив Хашавуа, немају проблем да покажу своју личну сатисфакцију по питању атентата; и чини се да су добили задатак да погурају успешно закључење операције, односно, ескалацију ка већем рату. Вероватно користећи оно што је остало од њихових терориста, да буду пуштени изван њиховог подручја. Они се хвале тиме да знају да ће се догодити нови талас терористичких аката, десет пута већи него што смо видели до сада…

Јасно је да група која је организовала обојену револуцију, арапско пролеће, локалне ратове – изгледа одлучније него икад да покрене већи рат. Док коалиција за мир и за демонтажу неоконзервативног људског арсенала расте, рат, прави рат им је изгледа последња опција коју имају.

То је разлог зашто је ирегуларан рат (звани тероризам) поново усмерен против Европе. Зато желе да изазову да се социјалне и етничке експлозије у Македонији прошире на остатак Балкана, сада… након што је америчка елита била приморана да крене другим путем и одбаци своју, некада драгоцену, Буш/Клинтон банду, постоји много шанси да побегне у амбис.

Француска је могла да се ослободи од Саркози/Холанд наслеђа, Италија је могла да се извуче из либералних империјалних ланаца. Чак је и Немачка могла да се извуче из мазохистичке глупости која је доминирала њиховом политиком са Меркеловом и да пронађе пут до рационалних лидера као што су Кол или Герхард Шредер… Дакле, поремећени криминалци, познатији као неоконзервативци или либерални империјалисти разматрају своју застарелост, и спремни су да учине било шта. Хоће ли имати способност да учине било шта? Хоће ли им земље Европе, Блиског истога дозволити да имају ту способност?

Европљани, посебно, морају бити веома пажљиви да не падну на клизав терен суицидалног идиотског непријатељства према Русији. Наредне седмице ће бити период који је окарактерисан као релативни вакуум службене власти и релативни недостатак лако пресивих одговорности.

Из Јерусалем Поста-а:

“… Неки сада тумаче ове погледе као потврду чињенице да смо већ у агонији трећег светског рата…“

“… Порука је била кристално јасна: након убиства руског амбасадора, догађаја који је покренуо светски рат у прошлом веку, у свачијем најбољем интересу је да улије сипа нафту над већ немирним водама Сирије.“

Они који су помно пратили арапске канале друштвених медија у протекла 24 сата, вероватно већ назиру да је арапски свет подељен у два табора: један табор најоштрије осуђује убиство, јер се чини да је оно повредило борбу побуњеника и/или играње право у руке Асадовог режима, док други табор у суштини ликује.

Многи у арапском свету су поставили слику убице као своју профилну слику на друштвеним мрежама, као што су Твитер и Фејсбук, изражавајући своју подршку овом бруталном чину.

Затим, ту су они који говоре о овом драматичном догађају као о могућем окидачу за Трећи светски рат, подсећајући се атентата на Франца Фердинанда, који се заједно са својом супругом убијен током њихове посете Сарајеву 28. јуна 1914. године.

Чини се да се гласови који су изговорили ову изјаву, и други попут њих, не смирују порукама смирености и мира које су изразили руски председник Владимир Путин, као и његов турски колега, председник турске Реџеп Тајип Ердоган.

 

Извор: Wебтрибуне.рс