Русија

БАЛТИК У ПАНИЦИ „Путин би да тестира НАТО пре него што дође Трамп, ПОМАГАЈТЕ“

Литванија је упозорила да би руски председник Владимир Путин могао да тестира НАТО у недељама пре него што Доналд Трамп и званично постане председник САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус рекао да „веома страхује“ за Балтик, као и за сиријски град Алепо.

„Русија није суперсила, она је супер проблем“, рекао је он за ББЦ.

Москва тврди да не представља претњу наводећи да је НАТО одговоран за повећање регионалних тензија ширењем на Исток и слањем војне опреме ка руским границама.

Линкевичијус каже да постоји ризики да би Путин могао да искористи период до Трампове инаугурације 20. јануара као прилику за тестирање војне готовости и дипломатске одлучности Алијансе.

„Плашим се тог периода, не само због региона, већ се надам и да Алепо до тада неће бити сравњен са земљом до тада“, рекао је литвански министар.

Како наводи британски радио, нигде се проблематична транзиција Доналда Трампа не прати пажљивије него у балтичким земљама.

Литванија, некада део Совјетског Савеза а данас чланица НАТО и Европске уније, граничи се са Русијом и руском енклавом Калињинградом на Балтичком мору.

 

Извор: Tanjug,Blic