loading...
Издвајамо Србија

БИВШИ ШЕФ УКП ОТКРИО: Папире о Сабљи и Шарићу чувам на 7 ТАЈНИХ локација! Ако ми се нешто деси…

Наручилац атентата на премијера и политичка позадина могу да се открију, само је питање да ли је боље да проговоре они који су у затвору

Родољуб Миловић Роћко у интервјуу Куриру отворено говори о данима пре убиства премијера Зорана Ђинђића, да ли је његово убиство могло да буде спречено, али и о људима из Владе који су од њега тражили да стопира нека хапшења…

Бивши начелник Управе криминалистичке полиције, који је пензионисан пре неколико месеци, јавно позива Војислава Шешеља да достави доказе за тврдње да је он у Мељаку ликвидирао Душана Спасојевића Шиптара.
– Шешељ је збрисао у Хаг јер је знао шта ће да се деси, призивао је смрт Ђинђића, он је с тим криминалцима контактирао и сад хоће да се открије политичка позадина његовог убиства… Сад иде и да је Миловић стрељао Шиптара, а командант САЈ Милета Луковића Кума… Е па, ако сам ја стрељао Шиптара, онда је Шешељ нормалан. Ево, изволи пријатељу, поднеси кривичну пријаву с тим доказима. Па да се погледамо као људи – каже Миловић.

Колико је било спреге политике и криминала у случају убиства премијера?

– Да би постојала организована криминална група, она мора да има спрегу са представницима власти. Одакле „земунци“ напољу после отмица? Па, мора да је постојао неко ко је подржао њихов излазак из затвора.

Па ко је то?
– Не бих о именима, нека то раде надлежни органи. И ту је премијер Александар Вучић у праву кад је казао да је то посао за тужилаштво.У то време није било коректног односа између Државне безбедности и УКП. „Земунци“ су пуштени из затвора, а онда је „Поскок“ угашен. Чак је тадашњи министар Душан Михајловић забранио да се помиње „Поскок“ на састанцима. Истог дана кад је Ђинђић убијен, негде касно увече, рекао сам им да ће имати убице, али да нећу да разговарам с политичарима. Рекао сам то зато што сам се бојао да ће нам суфлирати из појединих кругова како то треба да одрадимо.

Кад је било највише притисака политичара?
– Било је акција које су неки хтели да стопирају, али су све оне на крају одрађене. Само у време Драгана Јочића никад нису биле стопиране. У време Михајловића ја сам био оперативац. Замислите, ангажујете 70 људи, а они траже да се обустави акција.

Саслушавали сте Звездана Јовановића. Зар је могуће да је он убио Ђинђића из тзв. патриотских разлога?
– Постоји та прича и врло је могуће да су неки људи били у заблуди. Ми смо све одрадили по стандардима, молио је да му породица буде заштићена и да се његовој супрузи каже да је то урадио не из криминалних, већ из патриотских разлога. Он је прво све признао, а онда је његова адвокатица тражила да се брани ћутањем.

Шта је политичка позадина атентата и ко стоји иза њега?
– Знам много тога, али није време да се то износи у медије. Све белешке из „Сабље“ су у оперативној аналитици. Након „Сабље“ имао сам задатак да обезбедим сведоке-сараднике. И то су, према мом мишљењу, капиталне ствари. А имали смо и одличну сарадњу с тадашњим специјалним тужиоцем Јованом Пријићем… Да се разумемо, наручилац убиства и политичка позадина могу да се открију, али постоји закон ћутања и код свих ових који су у затвору. Само се поставља питање да ли је боље да проговоре или да ћуте у затвору.

Да ли је атентат на премијера могао да се избегне?
– Наравно. Да су слушали тадашњег начелника УБПОК Бору Бањца, начелника УКП Милета Новаковића и мене, Зоран не би био у гробу, већ на пиједесталу у српској политици. Имам на седам места документацију о свему, од „Сабље“, Јелове горе, Шарића… Оригинали су у полицији, али да бих заштитио себе и људе које сам водио имам копије тих докумената. Не дај боже да се мени нешто деси, има људи који знају где су склоњена документа и могу да их пласирају у јавност.

Сведок-сарадник
СА ЧУМЕТОМ САМ СПАВАО У БРАЧНОМ КРЕВЕТУ

– Са Чуметом сам живео у нашој амбасади у Словачкој, где ме послала држава да га чувам. Чак смо једну ноћ спавали заједно у брачном кревету, а ујутру смо раздвојили кревете. Било је тешко с њим. Ишла је прича да се нудио за сарадника, да ода да је неком генералу давао паре. Казао сам пријатељу: „Ако каже да сам му узимао паре, има све новинаре да зовем и кажем да сам му узимао паре.“ Тврдим да веће достојанство има Чуме него неки људи којима сам веровао.

Лустер, бродић, Шарић
ХТЕЛИ СУ ДА МЕ ПОТКУПЕ

Шарић тврди да вам је дао милион евра. Где сте сакрилипаре које сте добили од Шарића?
– Било је прво речи о 12 милиона, па су онда смањили на милион. Ево, имам неки бродић на Сави, видите у њега сам уложио…. А продао сам и лустер од 800.000 евра, који кажу да сам имао у стану. Ма дајте, молим вас! Знате ли ви да су сви полицајци који су радили на „случају Шарић“ смењени… Било је оних који су покушали да ме поткупе, али ништа од тога.

Напад на премијера
ЈАЈИНЦЕ ТРЕБАЛО РЕШИТИ У ТИШИНИ

– Искрено, плашим се неког новог Ђинђића. Урушен је систем безбедности. Ево, нађено је оружје у Јајинцима, у близини премијерове куће. То се ради у тишини, лоцира се, направи се квалитетна заседа и тај који дође у посед оружја је мој! И ту се прича завршава.

Извор:Курир.рс/ Светлана Војиновић

loading...