Издвајамо Регион

БОСАНЦИ СМИСЛИЛИ ГЕНИЈАЛАН НАЧИН ЗА ИЗБЕГАВАЊЕ ПОЛИЦИЈЕ: И због тога их нико не може казнити

У Министарству унутрашњих послова РС кажу како немају ништа против оваквих или сличних активности све док су оне у складу са законом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бањалучки возачи, како би избегли плаћање казни и “блиске” сусрете са Саобраћајном полицијом, организовали су се у групе и путем апликација и друштвених мрежа једни друге упозоравају на патроле широм града, пишу Независне новине.

“Мали хладни рат” на овом пољу води се већ неколико месеци, када су возачи на Вајбер апликацији направили групу “Полиција зауставља БЛ”, а у којој се тренутно налази 200 људи, што је и максималан број.

– Правила су за све иста. Када неко примети патролу, јавља осталима у групи. Најбитније је да наведе на којој локацији је полиција, колико има саобраћајаца и каква је контрола у питању. Уколико је могуће да пошаље слику, још боље, али није обавезно – испричао нам је један од возача и чланова групе који због осетљивости теме није желио да му наводимо име.

Према његовим речима, неозбиљни возачи који, примера ради, дојављују за лежеће полицајце на путу, буду аутоматски искључени из групе. Сматра да полиција треба да делује превентивно, а не репресивно.

– На пример, уколико сакрију радар, то не доприноси повећању безбедности већ пуњењу буџета. Овако, када знам да је ту радар, успорићу и возити с великим опрезом тако ће тај део пута бити безбедан за све – закључио је наш саговорник.

Иначе, увидом у групу и оно што возачи дојављују види се да Саобраћајна полиција покрива цело подручје града, али неколико локација посебно се истиче са веома честим контролама. То су проширење код ауто-салона “Крамар” у Лазареву, код ресторана “Сирано” на Лаушу, у близини Клиничког центра на путу према Петрићевцу те стајалиште у близини “Медицинске електронике”.

И путем Фејсбука могуће је пратити кретање полиције у Бањој Луци, а страницу “Полиција зауставља” лајковало је више од 10.000 људи.

У Министарству унутрашњих послова РС кажу како немају ништа против оваквих или сличних активности све док су оне у складу са законом. Чак кажу како оне доприносе опрезнијој вожњи возача и побољшању стања безбедности у саобраћају.

– Чињеница је да се возачи придржавају ограничења брзине кретања возила кад су упозорени да је полиција у близини. Тада вежу безбедносни појас, не користе мобилне телефоне и слично, чега би требало да се придржавају све време вожње – рекли су у МУП-у РС.

 

Извор: Независне.цом