Издвајамо Србија

СРБЕНДА! КУВАР КОЈИ ЈЕ ДОБИО ОТКАЗ: „Нећу да у својој земљи сагињем главу пред странцима, осећања не могу да се уновче“!

Нећу да у својој земљи пред сваким странцем сагињем главу, осећања не могу да се уновче, каже Марко Орељ, који је отпуштен јер се побунио што се у Скадарлији гостима из Немачке свира нацистичка песма
„Ако је смешкање Немцима уз нацистичке песме цена коју морам да платим да бих имао посао у Србији, онда сам спреман и да умрем од глади!“Овако за Курир прича кувар Марко Орељ, који је пре четири дана добио отказ у скадарлијском ресторану „Капетан Коча путује“ јер није желео да дозволи музичарима да гостима из Немачке свирају песму у извођењу Марлен Дитрих „Лили Марлен“, која је симбол окупације Београда у Другом светском рату.Кад се Орељ побунио што се усред престонице чује незванична химна немачких војника из Другог светског рата, менаџер ресторана му је поручио да може да иде кући.

Менаџер се смејао

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Позвао сам менаџера како би он то прекинуо, али и он је почео да ми се смеје и рекао да одлазим. Напустио сам објекат јер не желим да имам посла са таквим људима – каже Орељ.

Према његовим речима, у Србији важи принцип „ако радиш код приватника – сагни главу“.
– Иначе сам врло повучен, миран и тих човек, али нећу да радим шта ми се каже кад су овакве ствари у питању, нећу да ћутим док нас третирају ко стоку. Нећу да у својој земљи пред сваким странцем сагињем главу! – каже овај сада већ бивши кувар скадарлијског ресторана:

Много смо страдали

– Скоро да нема породице на овим просторима која није изгубила неког за време окупације, па тако и моја. Сви смо свашта прошли на овим просторима, много ратова и неправде. Морамо да знамо шта се све дешавало и да поштујемо то! А за посао – ако га нађем, нашао сам, осећања не могу да се уновче – истиче Марко Орељ у разговору за Курир.

„Капетан Коча путује“
МЕНАЏЕР БЕЗ ОДГОВОРА

Менаџер ресторана „Капетан Коча путује“ у Скадарлији Драган Недељковић јуче није био на радном месту и није одговарао на позиве и поруке новинара Курира, а особље ове кафане није желело да даје изјаве. „Лили Марлен“ је остала упамћена као симбол немачке окупације и увек је била асоцирана с нацистичким војним походима, иако је реч о љубавној песми.

Давне 1941. године
РАДИО БЕОГРАД ЈЕ ПРВИ ЕМИТОВАО

Након окупације Београда 1941. године, Радио Београд, чији се сигнал емитовао широм Европе, постао је радио-станица немачких окупационих снага. Официр који је управљао станицом је из Беча понео неколико плоча, а међу њима је била тада мало позната песма „Лили Марлен“ у извођењу Лале Андерсен. Због недостатка других плоча Радио Београд ју је често емитовао и убрзо је постала веома популарна, па се емитовала сваке вечери у 21.55. Чак ју је и командант немачких снага у Африци Ромел редовно слушао.

 

Извор: ЈЕЛЕНА ПРОНИЋ, Курир