Издвајамо Србија

ЧЕПУРИН: Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету

СВЕЧАНОСТ представљања макете унутрашње декорације куполе Храма Светог Саве одржана је у Руском дому у Београду. Тиме је уједно означен и званични почетак радова на постављању мозаика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саме радове, преко видео линка, сви заинтересовани од данас могу да директно прате путем пројекције у галеријском простору Руског дома.

На великој макети је први пут приказан будући изглед куполе: по старом византијском литургијском правилу приказано је Вазнесење Господа Христа, испод њега је у првом кругу написан тропар Вазнесења, а целу композицију придржавају четири анђела, око којих је литургијски текст посвећен Вазнесењу, а у доњој зони су приказане фигуре апостола и Богородица са чије леве и десне стране су Арханђел Михаило и Арханђел Гаврило.

На почетку церемоније, окупљене високе званице, међу којима су били представници Српске и Руске православне цркве, дипломатског кора, медија и бизниса, прво је поздравио председник Главног одбора Друштва за подизање Храма Светог Саве, председник Србије Томислав Николић. Он је изразио велику захвалност председнику Руске Федерације Владимиру Путину на помоћи и подршци пројекту, као и донатору „Гаспром њефти“ који је обезбедио четири милиона евра за израду мозаика.

У име донатора, присутнима се обратио Александар Дибаљ, члан Управног одбора „Гаспром њефти“. Потом и Љубов Гљебова, директорка руске Федералне државне агенције „Россотрудничество“.

Патријарх СПЦ Иринеј, који борави на Хиландару, упутио је свој благослов преко викара, владике Арсенија, који је истакао да је „Господ дозволио да се у Храм угради не само више генерација, него чак и два братска народа: руски и српски“.

У име руских мајстора, један од најчувенијих руских иконописаца академик Николај Александрович Мухин који руководи овим уметничким пројектом, обећао је да ће сви радови бити завршени „квалитетно и на време“. И истакао да су сви који желе да виде како у радионици настају мозаици који ће бити положени на зидове Храма Светог Саве „добродошли на адресу Лењински проспект 69а“ у Москви.

– Српској и светској јавности данас представљамо исконску везу између српског и руског народа, која се показује најпре на овој макети, а потом и на куполи Храма Светог Саве. Та веза ће трајати дуже од свих нас, а можда је и сам Свети Сава та веза због које никоме од нас не пада на памет не само да радимо једни против других, него ни да не помислимо лоше једни другима, поручио је председник Николић и указао да се Србија уједињује око Храма Светог Саве, који је за „многе био грађевина коју ће неко некада да заврши». „Мислим да за све нас треба да буде грађевина која ће бити завршена док смо ми на земљи“, рекао је Николић и указао да је ове године и Влада Србије први пут у историји градње Храма одвојила новац за радове.

Узевши реч, амбасадор РФ у Београду Александар Чепурин је истакао да Храм Светог Саве постаје један од центара православља у савременом свету и постаје визит карта Београда и српског духа, јер сваки Рус који долази у Београд „стреми у Храм“.

„Свети Сава је део духовног ланца који спаја Србију и Русију. Пет векова је Архангелска саборна црква Кремља украшена фрескама Светога Саве и Светог Симеона Мироточивог“, истакао је Чепурин и изразио уверење да ће „уз помоћ два патријарха, Кирила и Иринеја, власти и бизниса, заблистати 1230 квадратних метара куполе већ до наредне јесени“.

Заменик генералног директора „Гаспром њефти“, Александар Дибаљ, посебно се захвалио Руском Дому и директорки Надежди Викторовној на „дивној свечаности у институцији која повезује српски и руски народ“, као и председнику Томиславу Николићу „јер се захваљујући њему руска страна укључила у декорисање Храма Светог Саве“.

Иначе, радови у Храму се изводе у оквиру програма „Гаспром њефти“ за подршку хуманитарним пројектима у области културе и за очување историјског наслеђа Србије, а реализује се путем Међународне друштвене организације „Московски међународни фонд подршке Унеска“.

Говорећи испред „Россотрудичества“, Љубов Гљебова је истакла да је изградња и украшавање Храма – која се одвија под покровитељством председника Путина – од великог значаја за културу свих словенских народа.

На крају свечаности додељена су посебна одликовања и дипломе Патријарху Иринеју, Александру Дибаљу и генералном директору компаније „НИС Гаспром њефт“ Кирилу Кравченку.

Међу гостима су били још и шеф српске дипломатије Ивица Дачић и амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев.

Свечаност је увеличао наступ Гудача Светог Ђорђа.

 

Извор: Диана Милошевић факти.орг