loading...
Издвајамо Србија

Дачић: Највећи изазов у 2017. години биће дијалог са Приштином

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић изјавио је да ће највећи изазов Србије у следећој години бити дијалог са Приштином и како спречити једностране потезе да се самопроглашено Косово учлани у различите међународне организације као што је Унеско.

Дачић је указао да се у свету дешавају велика превирања и да је за Србију важно да увиди куда иду међународни процеси, с обзиром на то да протеклих деценија није била толико успешна у предвиђањима.

Он је за Радио Београд оценио да ће се доласком Доналда Трампа на чело САД промијенити приступ Америке међународним кризним жариштима у смислу да Америка више неће бити дежурни полицајац који ће интервенисати намећући своје погледе.

– То је, свакако, значајан помак у односу на претходне године и деценије. Како ће се то одразити на Балкан остаје да видимо. За нас је важно да градимо партнерске односе са САД, да пробамо да нађемо неке заједничке интересе и да се наравно сачува мир и стабилност на Балкану – рекао је Дачић.

Србија је неутрална држава

Дачић је истакао да то што Србија купује или добија наоружање од Русије не угрожава положај Србије као неутралне државе и додао да пут Србије ка ЕУ не подразумева да Београд треба да води антируску или антикинеску политику.

– То Србија никад неће урадити. Ми смо независна земља која аутономно води своју спољну политику. Имамо обавезе да се усаглашавамо са ставовима ЕУ и да то буде прогресивно до нашег уласка у Унију, а кад постанемо чланица ЕУ, наш став ће се уважавати – закључио је Дачић.

Дачић је потврдио да током посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду и премијера Александра Вучића Москви, није било речи о дипломатском статусу руских припадника руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, Дачић је рекао да је задовољан начином на који Србија прилази преговорима о чланству у ЕУ, али не и бројем поглавља које је отворила, јер то, како каже, реално не одражава колики је напредак Србија остварила током протеклих година.

– Доношење одлука о отварању поглавља није само резултат тога да ли је Србија све урадила већ и одраз потребе и могућности да се у одређеном тренутку постигне консензус свих 28 чланица Европске уније – навео је Дачић.

Биће још условљавања

Он је оценио да ће и у наредном периоду бити условљавања Србије билатералним питањима која, како је истакао, не би смела да буду предмет преговора о чланству у ЕУ.

– Ми желимо један конструктиван прилаз, да разговарамо о свим спорним питањима са било којом земљом унутар Европске уније, али свакако нећемо дозвољавати да било ко понижава Србију и да без икаквих реалних потреба нити разлога, без икаквог објашњавања у чему је проблем, блокира напредак Србије у европским интеграцијама – рекао је Дачић.

Он је указао да то мора да се промени не само због преговора Србије о чланству у ЕУ, него због мира и стабилности у региону.

Сумирајући 2016. годину, Дачић је истакао да је посјета кинеског председника веома значајна, јер је у Србији отворен простор за велике пројекте и долазак страних инвестиција, од чега зависи српски бруто друштвени производ.

– Србија је, највећи пријатељ Кине у Европи и то се показало тиме да ми једини имамо потписан споразум о укидању виза који ће у току јануара ступити на снагу – рекао је Дачић.

Извор:Срна