Издвајамо Србија

ДАЧИЋ О ДВОЛИЧНОСТИ: Земље које су гласале о “ужасима ” на Криму не би гласали за то исто на Косову

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да за Србију није била прихватљива резолуција УН о стању људских права на полуострву Крим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, она није прихватљива, јер се Русија у њој квалификује на најгори могући начин.

“Језик, тон и начин како се карактерисала Русија у том документу је за нас у том тренутку био неприхватљив”, казао је Дачић поводом резолуције Генералне скупштина УН којом се осуђују кршења људских права на полуострву Крим, за које се у резолуцији каже да га је “привремено окупирала” Русија.

Србија је заједно са Анголом, Белорусијом, Венецуелом, Ираном, Казахстаном, Кином, Кубом, Северном Корејом, Русијом и Сиријом гласала против резолуције у којој се позивају “руске окупационе власти” да окончају “сва злостављања становника Крима”, посебно “дискриминаторне мере и праксу, арбитрарна притварања, мучења и друго сурово, нехумано и деградирајуће понашање”.

Дачић је новинарима у Министарству спољних послова рекао и да се Србија често држала суздржано када су биле у питању резолуције о сличној теми, где су се користиле негативне речи о неким Србији пријатељским земљама.

“У овом случају тешко би било задржати у даљем току толико добре односе са Русијом уколико бисмо се придружили тој резолуцији”, казао је Дачић и додао да не очекује последице по Србију због овакве одлуке, јер је она аутономна у спољној политици и није чланица ЕУ.

“Ми не утврђујемо заједничку спољну политику, ми смо у обавези да јој се постепено прилагођавамо и то ће трајати до нашег пуноправног чланства у ЕУ”, казао је Дачић.

Он је додао да Србија не би волела да се ствари сличне резолуцији о Криму понављају.

“Све оне земље које данас могу да приговоре Србији зашто није гласала или била уздржана, не верујем да би гласали за резолуцију у којој би се на сличан начин окарактерисало стање на Косову. Толико о принципијелности”, рекао је министар спољних послова.

Он је казао и да је јучерашњи договор премијера Србије Александра Вучића ‎са руским министром одбране Русије Сергејем Шојгуом и одлука о модернизацији српске војске нешто што са стране може погрешно да се тумачи.

“Ми се не спремамо да почнемо рат, ми се спремамо да сачувамо мир. Знате, кад Хрватска набављао ружје они кажу, па Хрватска не прети никоме. Сад ће да испадне да Србија некоме прети. Хрватска се спрема за мир када набавља хеликоптере и све остало, а ми се, ето, спремамо за рат. Добро је да се односи, ипак, задрже на овом чоколадном рату”, казао је Дачић.

Премијер Вучић је после јучерашњег састанака с руским министром одбране Сергејем Шојгуом рекао да су вођени “конкретни, озбиљни, темељни разговори” о стратешкој сарадњи и да су унапређени “добри и пријатељски односи” Србије и Русије.

“Договорили смо и добићемо као подршку Србији шест апарата миг-29 без новца”, рекао је Вучић и додао да ће модернизација тих авиона коштати од 180 до 230 милиона евра. Он је рекао да би авиони с опремом коштали око 600 милиона евра и закључио да је Србија добила повољне цене.

Извор:Б92