Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Србија иде ка ЕУ, али нећемо дати да нас понижавају и вређају!

Поред Хрватске која је блокирала отварање поглавља 26 које се односи на образовање, одређене резерве имала је и Бугарска, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, наводећи да теоретски још постоји могућност да се данас у Бриселу отвори и то поглавље у преговорима Србије са ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је за РТС рекао да је премијер Александар Вучић, који се синоћ вратио из Брисела због тога што ЕУ није отклонила препреке за отварање и поглавља 26 у преговорима Србије и ЕУ, односно није постигнут договор са Хрватском да повуче своју блокаду, до касно у ноћ радио и био је у контакту са најважнијим политичким личностима у ЕУ.

– Видећемо шта ће се даље десити. Србија има свој пут ка ЕУ, али Србија неће никоме дозволити да је понижава, вређа, а нарочито да је условљава… за отварање сваког поглавља морамо да водимо специјалне ратове са појединим земљама или са челницима ЕУ – каже Дачић.

Како је рекао, у Хрватској се створила једна антисрпска атмосфера и да нова хрватска влада није променила такав однос према Србији.

Каже и да је у Хрватској проблем чоколадица која долази из Србије, те да је Хрватска земља у којој се обнавља фашистичка и усташка идеологија.

Наводећи да је јадна таква ЕУ у којој Хрватска води главну речи и условљава европски пут Србије, а свакодневно крши европске вредности, Дачић каже да ми нисмо наивни јер није у питању ни Хрватска ни Бугарска.

– Не могу да верујем да та моћна ЕУ не може да утиче на једну Хрватску и на једну Бугарску… на Хрватску да ли ће дати или неће дати сагласност на одређена поглавља. Разумем оптерећеност и фрустрације које Хрватска има у односу на Србију, на успехе које Србија постиже, али то апсолутно не доприноси стабилности у региону – рекао је Дачић.

Каже да треба сачекати да се види шта ће се данас дешавати, јер теоретски постоји могућност да се нешто промени и да се ипак отвори и поглавље 26.

Извор:Танјуг