Издвајамо Србија

ДОДИК ИМА ПОРУКУ ЗА КОЛИНДУ И БиХ: Ево шта им поручује!

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће у том ентитету БиХ бити још референдума и да ће теме тих референдума бирати искључиво грађани РС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је недавни референдум у Републици Српској „први корак ка низу референдума, до могуће независности тог ентитета“, Додик је за Радио-телевизију РС (РТ РС) рекао да хрватска председница не треба да се меша у унутрашњу политику БиХ и Републике Српске.

Он је оценио да је Грабар- Китаровић „из ормара извукла старе стереотипе“, додавши да је његов недавни сусрет са хрватском председницом био веома коректан и да није разговарано на тему референдума.

„Чуди ме да је хрватска председница дошла у позицију да коментарише било шта у Републици Српској. Ако је ико присутан са политикама у БиХ, онда је то Хрватска која се отворено меша у унутрашње ствари БиХ“, навео је Додик, који борави у Санкт Петербургу.

Он је навео да је референдум о Дану РС, који је одржан 25. септембра, био „потпуно легитиман и легалан“, као и да је показао способност РС да организује један такав референдум.

„Све друго што је Китаровићева рекла су претпоставке. Наравно да ћемо ми одржавати референдуме, јер мислимо да су они начин на који се најбоље исказује воља народа. О темама ћемо ми одлучивати, не неко други“, рекао је Додик.

Наводећи да је хрватска председница говорила о референдуму о независности РС и могућој војној, техничкој и обавештајној помоћи Русије Републици Српској, он је казао да у Русији није разговарао о томе, већ о питањима туризма и трговине.

„Ја сам тренутно у Русији и никаквих разговора те врсте нема. Не знам одакле Китаровићевој такви подаци. У сваком случају, нико о томе не разговара. Њихова (хрватска) западна острашћеност према Русији и (председнику Русије Владимиру) Путину је део њихове политичке стратегије и ја ту немам ништа да додам“, закључио је он.

Извор: Танјуг