Издвајамо Србија

Док гладна војска протестује, тендер мајстори у Министарству одбране купују 73 „фијата 500л”, бацају новац у стрелиште…

Војска Србије је платила више од 350.000 евра за изградњу стрелишта у кругу панчевачке касарне „Растко Немањић”, у којој је смештена Специјална бригада, али је овај полигон почетком 2015. због небезбедности и нефункционалности затворен

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска Србије издвојила је више од 350.000 евра за изградњу стрелишта у касарни „Растко Немањић” у Панчеву у којој је смештена Специјална бригада. Упркос томе, припадници ове елитне јединице и даље путују готово 30 километара на вежбе гађања, јер је њихово стрелиште као небезбедно затворено још почетком 2015. године.

​У децембарској „класи” 73 „фијата 500л”

Кад је реч о трошењу новца намењеног Војсци Србије, пажњу привлачи и куповина 73 возила марке „фијат 500л” у децембру 2015. Обнова возног парка коштала је 138, 6 милиона динара или 1,1 милион евра, а цена по аутомобилу била је 15.500 евра. У Министарству одбране изричито тврде да је куповина ових возила била „апсолутно транспарентна и у складу са Законом о јавним набавкама”, али чуди да ова информација није објављена на њиховом сајту нити у било којем медију.

Аутомобили су купљени од предузећа „Ником” из Крагујевца, једног од овлашћених дистрибутера Фијатових аутомобила, чији је власник Никола Николић.

У ресорном министарству објашњавају да је набавка 73 фијата 500л била више него неопходна јер је „ попуна возилима била испод и прописане норме”.

– Застарелост, непоузданост, чести и изненадни откази доводили су у питање обављање задатака, а трошкови одржавања, поправке и погонског горива су били изузетно високи. Набавка нових возила омогућила је да се возила која су стара више од 20 година, повуку из употребе и продају, а новац од продаје врати у буџет. Годишњи трошкови одржавања тих возила износили су више од 30 милиона динара, па се рачуницом може доћи до податка колико се и нових возила може набавити само за износ тих трошкова. Заменом дотрајалих возила обезбеђени су услови за рад јединица и установа МО и ВС са економичнијим и поузданијим возилима, која ће наредних година бити у гаранцији – наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Представници Министарства одбране потврдили су за наш лист да панчевачко стрелиште тренутно није у функцији „због балистичко-сигурносне процене коју обављају стручњаци из Војно-техничког института”.

Како сазнаје „Политика”, овај процес још није завршен, а будући да сУ на свега педесетак м од стрелишта куће, питање је да ли овај проблем уопште може бити превазиђен.

И поред инвестиције од 350.000 евра војни специјалци и даље вежбају на полигонима „Пескови”, у Белом Потоку или на стрелишту „Орашац” крај Вршца, а трошкове путовања плаћа Војска Србије.

Поменуто стрелиште у касарни „Растко Немањић” изградило је предузеће „Морава Ин” из Крушевца. Ови радови су завршени последњег дана 2013. године. Одобрење за употребу добијено је месец и по дана раније, кажу представници Министарства одбране.

После кратког периода коришћења стављено је ван функције.

Од руководства предузећа „Морава Ин” покушали смо да сазнамо да ли ће фирма сносити трошкове испитивања или додатних радова на овом војном објекту. Међутим, на нашу молбу за разговор није се одазвала ни власница предузећа Љубица Војводић, и директор Зоран Кркић.

Према подацима Министарства одбране у септембру 2014. обављени су додатни радови на модернизацији стрелишта које је такође извела „Морава Ин”, а вредност овог посла била је 595.000 динара. По свему судећи ни та дорада није допринела безбедности и функционалности полигона за гађање у панчевачкој касарни, јер је стрелиште убрзо након тога затворено.

„Морава Ин” је у последњих десет година добијала веома значајне послове, неретко на објектима републичке или локалне власти. Пре пет година изградила је пристанишну зграду цивилно-војног аеродрома „Морава” крај Краљева, 2014. године сређивала је просторије на ВМА, а око 14,5 милиона динара наплатила је радове на аеродрому „Никола Тесла”.

 

Аутор: Јелена Попадић, Политика