Издвајамо Свет

ДОНЕТА ПРЕСУДА: Шефица ММФ Кристин Лагард проглашена кривом за незакониту исплату 400 милионе евра!

Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард проглашена је кривом због махинација у време док је била министарка финансија Француске. Кристин Лагард можда ће бити приморана да се повуче са своје функције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефици ММФ-а претила је затворска казна од годину дана и новчана казна од око 15.000 евра. Ипак, судија је напоменуо да се Кристин Лагард, која је у фебруару започела други петогодишњи мандат на челу ММФ-а, неће ићи у затвор. Ова пресуда нанеће огромну штету како Лагардовој, али идестабилизовати ММФ у тренутку када се ова организација суочава са великим изазовима у виду грчког дуга и америчке економске политике по ступању Доналда Трампа на дужност.

Лагардовој се суди због последица спора који је 2008. године водио француски бизнисмен Бернар Тапи против банке Креди Лионе о продаји компаније Адидас чији је био власник од 1989. године. Тапи је 2007. године продају компаније поверио банци коју је потом тужио да га је у поступку продаје оштетила. Кристин Лагард, у то време министарка финансија, одобрила је да се тај судски спор реши арбитражом и држава је 2008. године исплатила Тапију 400 милиона евра одштете.

Кристин Лагард се замера што је случај Тапи поверила арбитражном панелу, што није утврдила независност једног од арбитара и што се није жалила на одлуку арбитраже која је била „издашна“ у корист Тапија.

Лагард је оптужена да није спречила велику исплату владе тајкуну Бернару Тапију укљученом и у неке корупционашке афере. Он је напао Креди Лијоне, у то време банку у државном власништву, због лоше вођене продаје 1993. компаније „Адидас Аг“ која је била у његовом власнитшву и жалио се на рад ликвидатора банке.

То је довело до арбитраже коју Лагардова није покушала да засутави и почетне исплате од око 285 милиона евра за Тапија, што Лагардова није покушала да обори. Иако је другостепени суд укинуо исплату након сумње у непристрасност једног од трјице судија, француски систем је оптужио Кристин Лагард.

Извор:Њујорк тајмс