Издвајамо Србија

ДРЕЦУН: Срби на КиМ треба да делују јединствено!

loading...

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун није искључио могућност да је до раздора међу посланицима Српске листе у косовском парламенту дошло под притиском албанске стране и појединих дипломатских мисија

Дрецун је гостујући на РТС-у оценио да је код дела посланика Српске листе, који су се вратили у косовску скупштину без договора са Владом Србије, превагнула “политичка незрелост”.

– Мислим да је превагнула политичка незрелост код дела посланика и вероватно лични интереси, али да је у томе највише учествовала Приштина, односно Албанци, и можда припадници неких такозваних дипломатских мисија на КиМ, да дође до неке врсте раздора међу посланицима – прецизан је Дрецун.

Сматра да нема објективниг разлога да било који спрски посланик делује издвојено и изван тима који, оценио је, веома добро функционише јер су интереси српског народа јединствени.

– Како је могуће да, ако је интерес српског народа да не дозволи институцијама у Приштини где Албанци имају већину да доносе једностране одлуке, које су штетне по интересе српског народа, било који посланик каже не – интерес ће бити да ја учествујем у тим институцијама, и да се директно супротстави интересима сопственог народа? – упитао је Дрецун.

Он је, поводом јучерашњег разговора премијера Александра Вучића са политичким представницима Срба са КиМ, истакао да је Канцеларија Владе Србије за КИМ једина надлежна да обавља конкретне послове, води политику коју српска влада има према КиМ и буде “копча и коориднатор” између Владе Србије и државних институција Србије са српским народом и његовим представницима на КиМ.

– Не може се изван тога деловати ако било ко жели од српских представника да учествује у том јединственом формату који је дефинисан од стране Владе Србије заједно са српским народом на КИМ – поручио је Дрецун.

Део посланика са Српске листе на своју руку, без консултација са Владом Србије, прекинуо је бојкот косовских институција и вратио се у покрајинску скупштину, чиме је практично потврдио да се слаже са сменом министра администрације и локалне самоуправе Љубомира Марића, уместо којег је косовски премијер Иса Мустафа уз њихову сагласност поставио Мирјану Јевтић из Покрета социјалиста (ПС).

Извор:Танјуг

Loading...
loading...
loading...