Србија

ЕУ ОТИМА СРБИЈУ РУСИЈИ: Аларм у Бриселу! Посета Лаврова убрзава отварање поглавља

Брисел и Москва „ломе копља“ над Србијом. У тренутку када је Лавров стигао у Београд, ЕУ зове Вучића на отварање поглавља.

Србија је поново у фокусу борбе узмеђу Европске уније и Русије за интересне сфере. У тренутку, када је у званичну посету Београду стигао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, стигао је позив премијеру Александру Вучићу за састанак са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини. Сам крај 2016. представља илустрацију целе године, односно дипломатске, економске, па и војне акције које су Брисел и Москва предузимали, како би Србију приволели свом јату.
Не треба бити велики стручњак ни познавалац дипломатије, па схватити да се ништа не дешава случајно. У билатералну посету Србији дошао је Сергеј Лавров, шеф руске дипломатије. Како је најављено, са званичницима Србије разговараће пре свега о билатералним односима, али и разменити мишљење о регионалним питањима и глобалној ситуацији у свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Вучић изјавио је да ће са Лаворовим разговарати о политичкој, економској и војно-економској сарадњи, и да очекује озбиљан и отворен разговор.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да би тема разговора са Лавровом требало да буде и Петрохемија и плаћање заосталих дуговања.

Српску јавност посебно интересује војна помоћ, односно донација од шест мигова 29, коју је одобрио лично председник Русије Владимир Путин.

Посету Лаврова, најавио је амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин пре 15 дана, о чему је говорио за наш портал.

Није много дуго чекала ни Европска унија. У како су већ више пута рекли званичници из Брисела, хибридном рату, користе се бројна средства. За неупућене хибридни рат представља комбинацију, дипломатских, економских, медијских и војних акција.

Очигледно да је простор Западног Балкана, односно Србија, простор на коме се ломе копља великих сила. С тим у вези, у борби за утицај, експресно је упућен позив премијеру Александру Вучићу за састанак са Федериком Могерини, шефицом европске дипломатије, док је за сутра најављена Међувладина конференција ЕУ и Србије, на којој се очекује отварање најмање два нова поглавља у преговорима, 5 и 25, а могуће и три, уколико поглавље 26 касније поподне добије зелено светло свих земаља чланица ЕУ.

Такође, не треба изгубити из вида и да се у Бриселу данас одржава састанак министара спољних послова ЕУ, на коме ће се разматрати питања одбране и санкција против Русије.

Треба да се сетимо да су нам укинуте визе за земље Шенгена, у тренутку, када су биле учестале посете највиших руских званичника Београду, каже за Телеграф, Драгомир Анђелковић, политички аналаитичар.

– ЕУ мало тога даје без потребе. Тек када осете да има конкуренцију, да нека земља има геополитичке алтернативе, онда је спремна на веће уступке. Они су нама већ дуже време обећавали отварање поглавља, али без конкретног датума. Свакако да свака посета руских званичника убрзава пут евро-интеграција Србије, колико год то парадоксално звучало – рекао је Анђелковић.

Много се спекулише око самог датума, изјавила је за наш портал Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику. Она појашањава да је још раније најављено да ће 13. децембра бити одржан састанак у Бриселу око отварања поглавља, док са друге стране Лаворов стиже у Београд на састанак Организације за црноморску економску сарадњу.

– Заиста је интересантан тајминг, али бих рекла да једно са другим нема у потпуности директну везу, напросто су се поклопиле две приче – каже Јоксимовићева.

Ипак, Анђелковић напомиње да је на Србији да задржимо такав курс спољне политике, који нам омогућава максимално добре односе и са Бриселом и са Московом.

Извор: Телеграф.рс