loading...
Србија

ЕУ тражи затварање руско-српског центра у Нишу, Влада Србије разматра захтев

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)
Претходно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, приликом посете Београду изјавио да ЕУ тражи од Србије да затвори Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ако жели да постане њена чланица
Председник Србије Томислав Николић рекао је да је са премијером Александром Вучићем разговарао о захтеву руске стране у вези са статусом особља у српско-руском хуманитарном центру и да ће одлуку о томе донети Влада, али да он лично сматра да запослене у том центру треба третирати као припраднике других организација који се баве сличним делатностима.

Договорено је да Влада Србије истражи права и обавезе државе према хуманитарним центрима и њиховом особљу и после тога донесе одлуку, рекао је Томислав Николић за Политику.

“Премијер Александар Вучић и ја разговарали смо о захтеву руске стране у погледу статуса и третмана особља ангажованог у Српско-руском хуманитарном центру у Нишу. Договорено је да Влада Србије истражи упоредно сва права и обавезе државе према хуманитарним центрима и њиховом особљу и након тога донесе исправну одлуку, у интересу Србије””, рекао је Николић.

Николић не види разлога зашто запослени у том центру не би имали исти третман као запослени у другим сличним организацијама.

“Лично сматрам да, ако су активности центра заиста искључиво хуманитарне, не постоји ниједна препрека да запослене не третирамо као и припаднике других организација које се баве сродном делатношћу”, рекао је председник Србије.

Претходно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, приликом посете Београду изјавио да ЕУ тражи од Србије да затвори Руско-српски хуманитарни центар у Нишу ако жели да постане њена чланица.

Брисел тај центар, како је рекао Лавров, сматра шпијунским гнездом и претњом по безбедност.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је раније да статус Српско-руског хуманитарног центра у Нишу није била тема разговора са његовим руским колегом Сергејем Лавровом и рекао да су наводи да је то шпијунски центар “глупости”.

Екипа Њузвика добила је приступ спорном комплексу и открила шта се заиста догађа у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

Извор: Newsweek/ RTS/B92