Издвајамо Регион

ФРАНО ЛАСИЋ: У Југославији је народ имао више пара и могућности, сада је средња класа нестала и то је велики проблем

Обожавам да у људима пробудим сентименте према најбољим данима које су проживели до сада, рекао је данас Франо Ласић аутентична звезда југословенске кинематографије.

После прошлогодишњег концерта глумац и певач се враћа 20. децембра у београдски Дом омладине где ће наступити уз пратњу гитаристе Ненада Констатиновића и далматинску клапу “Смрика”. Концерт носи назив “Времеплов”, јер ће Ласић осим својим песама са два ауторска албума и далматинским стандардима, обрадовати публику и светским хитовима који су били популарни неколико деценија уназад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Биће то музички времеплов у којем ћемо се заједно сећати дивних нота које су обележиле наше животе. Потрудићу се да осим далматинског угођаја пред београдском публиком музички оживим и хитове који су били популарни рецимо 1969. године када је цивилизација послала космонауте на Месец. Потрудићемо се да осветлимо актуелне музичке хитове у важним моментима за човечанство у протеклих неколико деценија”, казао је Ласић Тањугу.

Један од највећих југословенских шмекера почео је своју музичку”каријеру” певањем у неколико далматинских клапа. “Рођен сам у Дубровнику и био је то леп начин социјализације међу младима у доба моје адолесценције. Касније сам започео глумачку каријеру улогом у филму Лордана Зафрановића ‘Окупација у 26 слика’ и нисам имао много времена за музику. Супруга ме је наговорила прошле године да наступим са клапом у Београду и ето нас на другом концерту. Надам се да ће дружење са публиком у Београду постати традиционално”, рекао је Ласић.

Каже да никада не би могао да одржи концерт у арени или некој великој хали, јер му је веома стало до камерног угођаја у којем публика емотивно реагује на музику.

“Када ‘гуштамо’ заједно у сали и када размењујемо сентименте мени је срце пуно и моја музички ангажман има смисла. Уверен сам да ће иста размена емоција са публиком бити и у Лондону где имам заказан концерт пред 1.200 људи 2. априла наредне године, као и два дана касније у Даблину”, каже Ласић.

Глумац и певач припрема нови албум за следећу годину. На стварању албума ће такође сарађивати са клапом.

“Годинама обећавам себи и другима да ћу ући у студио и снимити албум. Нисам певач већ глумац и мислио сам стално шта ћу ја поред тих силних певача да снимим ЦД. Са друге стране не би снимао музику која не прија мојој души и коју сам не осећам као своју. Имам намеру да тај ЦД поделим посетиоцима концерта у Лондону. Желим заједно са својим пријатељима да организујем акцију у којој ћу чист приход са концерта у Лондону проследити на три адресе. Новац ће отићи незбринутој деци у Звечанској улици у Београду, у Нажоровој улици у Загребу и сличној установи тог типа у Дубровнику”, казао је Ласић.

За њега је постојање специјалне везе између Београђана и Далмације ствар дивних успомене из живота проведеног у некадашњој Југославији.

“У Југославији се боље живело. Имали су људи више пара и већи избор могућности. Не говорим ово као југосносталгичар већ износим чињенице. Данас је у целом региону средња класа скоро уништена и то је главни проблем новонасталих земаља са простора некадашње Југославије. Људи су у Југославији стално путовали на зимовања и летовања и неки од најлепших момената у животу догодили су им се баш у Далмацији на одморима и школским распустима. Данас имам пријатеље у Београду и у осталим крајевима некадашње Југославије који воле далматинске специјалитете, рибу и вино… и Јадран наравно који је најлепше море на свету”, казао је Ласић.

Према његовим речима једрење је за њега представља велику страст и фину меру опуштања.

“Обожавам да као скипер на једрилици проводим ‘глуве’ дане са пријатељима и породицом. Нема мобилних телефона, телевизије, стреса… само помешани звуци мора и ветра. Не волим да будем на бродовима који имају мотор, јер једрење је врхунска вештина, али и животни став”, рекао је Ласић.

 

Извор: Танјуг