Издвајамо Свет

ФРАНЦУЗИ У ШОКУ: Ухватили терористе пред извршење масакра а кад су сазнали ко су, пао им мрак на очи, ево зашто..

“Пре месец дана, у Стразбуру, француска полиција је у великој акцији разбила терористичку ћелију и ухапсила три фанатика који су планирали велики напад негде у Француској.

Такве вести су у Француској готово свакодневне, антитерористичке јединице имају пуне руке посла, али ипак овај случај из Стразбура одудара од осталих”, пише “Њујорк Тајмс”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, када су власти откриле ко су ухваћени терористи, пао им је мрак на очи.

Једна особа је популарни асистент у основној школи, други терориста је вредни радник у складишту, а трећи увек насмејани и пријатељски настројен продавац воћа и поврћа.

Сви они су пријатељи из детињства који су одрасли у тихом и мирном кварту, комшије су их обожавале, никад нису имали ни најмањих проблема.

Наравно, када су ухваћени, нису имали ни браду, нити било какве одевне и верске предмета који би их повезивали са ИД-ом.

И за разлику од осталих терориста који су живели на маргинама и били сиромашни, они су имали пара и стабилне послове.

Дакле, ни мало нису одударали од осталих Француза, и то је оно што највише мучи француске истражитеље.

Како су радикализовани? Када? Шта их је навело да се окрену на “другу страну”? И најважније питање – како их открити у будућности?

– Нико ништа није видео, нико није ни посумњао у њих! Ово је ужасно узнемиравајуће, то је знак да опасност може доћи у сваком тренутку од било кога – рекао је градоначелник Стразбура Оливије Биц.

– Пазите, ти људи су део француског друштва, нису на маргинама. Морамо бити опрезни – поручио је он.

На дан хапшења у француској полицији је владала еуфорија.

Обавестили су јавност да су спречили смртоносни терористички напад, за који су ухваћени имали наредбу да га изврше – одмах!

– Ћелија је добила наредбу да набави оружје. Наредба је стигла из Сирије или Ирака – рекао је француски тужилац Франсоа Молинс додавши да је повезаност “момака из комшилука” и ИД-а откривена након опсежне и компликоване акције у којој су учествовали “полицајци на тајном задатку”.

Власти нису откриле имена ухваћених, само се наводи да су се најмање двојица покушала докопати Сирије,  али даље од Турске нису стигли…

– Истрага је трајала осам месеци. Нажалост, медији су открили имена полицајаца који су се инфилтрирали у групу и велико је питање јесмо ли задатак одрадили до краја… –  каже извор.

Прошлог викенда у Стразбуру је ухваћен још један осумњичени терориста који је наводно имао план да нападне Божићни сајам у центру Париза.

 

Извор: vesti-online.com