loading...
Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ! ОВУ обавезу за личне карте МОРАТЕ да обавите до 31. децембра

Министарство унутрашњих послова подсетило је данас грађане да личне карте издате на старом обрасцу важе до 31. децембра и да је потребно да их замене, укључујући и трајне.

Како се наводи у саопштењу, Управа за управе послове МУП-а је током децембра, организовала у свим полицијским управама у Србији радно време у две смене, као и суботом и недељом, како би што већи број грађана могао да преда захтеве за личну карту.

То ће бити настављено и током 2017. године, док год за тим буде било потребе.

Министарство унутрашњих послова ће и за време новогодишњих и божићних празника организовати пријем захтева за издавање докумената за хитне случајеве.

Иако рок важења личних карата издатих на старом обрасцу истиче 31. децембра 2016. године, грађани ће и након наведеног рока моћи да поднесу захтев за замену личне карте издате на старом обрасцу за биометријску личну карту, која ће им се издавати по хитном поступку, наводи се у саопштењу.

Министарство подсећа грађане да је потребно да се све личне карте издате на старом обрасцу замене, укључујући и трајне личне карте издате на старом обрасцу.

Биометријске личне карте у складу са Законом о личној карти (””Службени гласник РС””, бр. 62/2006) почеле су да се издају у априлу 2008. године.

Законом о изменама и допунама Закона о личној карти (“Службени гласник РС” број 36/11) који је ступио на снагу 04.06.2011. године, продужен је рок за замену личних карата на старом обрасцу за биометријске на још пет година, односно прописано је да личне карте издате на старом обрасцу важе најдуже до 31.12.2016. године.

 

Извор: Танјуг

loading...