Србија

ХОЋЕ ДА ПОТИСНУ РУСЕ ИЗ СРБИЈЕ: Американци модернизују војску Србије, стиже 30 “Хамера”

Министарство одбране на прагу договора са америчком администрацијом. Џипови ће бити упућени Специјалној бригади и мировним мисијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска Србије ускоро ће добити 30 борбених возила „хамер“, вредних најмање три милиона долара. Борна кола чувене марке „XММWY“ (познатије као „хамви“) нашим оружаним снагама стићи ће као донација Сједињених Америчких Држава. У току су завршни разговори о деталјима поклона, а половина возила већ чека на пријем у Војсци Србије.

Према сазнањима „Новости“, амерички „хамери“ добиће распоред у Специјалној бригади, као и у бригадама које извршавају задатке у Копненој зони безбедности. Део ових возила биће стављен на располагање јединицама које се упућују у међународне операције под заставом УН и ЕУ, што ће подићи углед наших мировњака у свету.

Реч је о изузетној донацији америчке владе, која ће побољшати опремљеност наших јединица – објашњавају у Министарству одбране. – „Хамери“ су возила која одговарају већини мисија и задатака које извршава Војска Србије. Разговори о примопредаји су у финалној фази, после чега ће у Србију стићи и остатак договореног контингента.

Возила која би требало да стигну почетком 2017. године, према војним правилима, прво ће бити упућена у Технички опитни центар, који ће обавити све потребне тестове и испитивања. Када добију печат војних инжењера џипови ће добити и распоред у јединицама.

У Министарству одбране подсећају да ово није прва оваква донација САД Војсци Србије. Влада у Вашингтону 2013. године поклонила нам је 21 возило „хамер“. Овим теренцима тренутно се возе припадници Специјалне бригаде из Панчева, као и војници јединица које пролазе обуку у бази „Југ“ код Бујановца.

Стејт департмент послао је у Србију возила са ознаком „115 А1“, без оклопа, наоружања и система везе. Џипови су Србији испоручени без наоружања и средстава везе, а ту надоградњу успешно је обавио Технички ремонтни завод из Чачка.

НАОРУЖАЊЕ

У „Хамере““ стигле 2013. године наоружање су уградили чачански војни инжењери уз помоћ колега из Војнотехничког института. Амерички џипови, зависно од потреба, појачани су противавионским митраљезом М-87 калибра 12,7, лаким пешадијским митраљезом М-84 од 7,62 милиметара, као и аутоматским бацачем граната калибра 30 милиметара. У борбена возила уграђен је радио уређај „талес“, који подржава све облике преноса података, укључујући и видео сигнал добијен преко сателита.

Извор: Novosti.rs