Србија

Хрвати сада прете! Блокираћемо Србију док не плати РАТНУ ОДШТЕТУ?!

Посланица Европског парламента Ружа Томашић тврди да Београд није спреман на решавање отворених питања са Загребом на билатералном нивоу и да Хрватска стога нема друго решење већ да блокира приступне преговоре Србије и ЕУ
У разговору за Тањуг о томе шта би се све могло појавити као захтев Хрватске Србији да би дала сагласност на отварање поглавља у даљем приступном процесу, Томашић је истакла шта би по њеном мишљењу морало да буде на листи захетва, а то је:

– да обезбеди права хрватској националној мањини каква српска мањина ужива у Хрватској,

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– да реши питање несталих,

– да врати архив вуковарске болнице

– да врати „отето“ културно благо, те

– да обележи ратне логоре за хрватске цивиле и бранитеље на својој територији.

А, она лично, како каже, не би се либила ни покренути разговоре о ратној одштети.

– Рат је вођен на територији Хрватске, Хрватској је почињена невероватна штета и Србија то мора коначно признати – сматра Томашић.

На жалост, српска страна досад није показала жељу за брзим и ефикасним решењима ни једног од ових питања, па се бојим да Хрватска нема друге него да блокира преговоре – наводи она и додаје да „у противном, та отворена питања никад неће бити решена и наше двије земље неће никад кренути напред“.

Према њеним речима, Хрватска је „пуно направила“, пре свега по питању повратка приватне имовине припадницима српске националне мањине, обнове њихових кућа и осигуравања других предуслова за сигуран повратак Срба у Хрватску.

То је, каже, уосталом, и ЕУ тражила од Хрватске за време преговора.

– Сад би било фер да Унија неке ствари тражи и од Србије. Нема бланко приступнице ни за кога. Није било за Хрватску, па нема ни за Србију – уверена је Томашич.

Она такође каже да би волела када би сва отворена питања, попут оних која су довела до хрватске блокаде Поглавља 26, могла бити решена билатерално и тврди да Хрватска већ јако дуго то жели

Међутим, песимиста је у погледу побољшања односа Хрватске и Србије, а кривицу за то види на страни Београда, који, како наводи, не показује жељу за брзо и ефикасно решавање било којег од отворених питања.

Стога, оцењује да Хрватска нема друго решење, већ да блокира приступне преговоре Србије са ЕУ.

Извор: Tanjug