Регион

ИВАН ПЕРНАР: АКО СРБИЈА УЂЕ У НАТО, БИЋЕ КРВИ!

Посланик у Хрватском сабору у претходних месец дана у више наврата је дизао хрватску и српску јавност на ноге, па су се од њега након тврдње да је у „Олуји“ почињено етничко чишћење и да је 200.000 Срба протерано из Крајине ограђивали јавно чак и из његовог „Живог зида“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Наредног дана је стигло „објашњење“ да су за етничко чишћење Срба одговорни српски политичари, а Пернар у интервјуу за „Ало!“ овако објашњава своје виђење „Олује“, која се слави у Хрватској и оплакује у Србији.

– Видите, истина никад није црно-бела нити одговара у потпуности нити Србима нити Хрватима. Јасно је да је српско вођство издало Србе из Крајине, исто као што је хрватско вођство продало босанске Хрвате. Није то само моја теза, то је јавна тајна, и због тога кажем да су српски политичари криви за етнички прогон 200.000 Срба из Крајине.

– Недавно је Анте Готовина постао саветник у хрватској влади. Мислите ли да ће се због тога односи Србије и Хрватске додатно затегнути?

– Готовина се никада није бавио политиком, али он је умерен човек и не верујем да ће због њега доћи до неке тензије.

– Хрватска је одавно у ЕУ, Србија преговара о чланству. Какве користи може имати наша земља од уласка у Унију?

– Верујте ми, немојте правити исту грешку као и ми. Откако смо ушли у ЕУ, у Хрватској је све поскупело, порези су скочили, а 150.000 младих је отишло из земље. Ето колико имамо користи од тога, вас чека исто ако будете следили наш пример.

– Да ли би евентуални улазак Србије у НАТО гарантовао да никада више неће бити сукоба између Београда и Загреба?

– Ма какви. Ево, НАТО само увлачи Хрватску у сукоб са Русијом. Алијанси није стало до мира, наше земље не добијају мир, него бесконачне ратове у име америчких интереса, тако да евентуални улазак Србије у НАТО не само да вам не гарантује да неће бити нових сукоба, него вам гарантује да ћете бити увучени у неки рат.

– Ваш недавни долазак у српски парламент изазвао је „мали рат“ између Двери и СРС-а, који је оптужио Бошка Обрадовића да је довео усташу у Београд. Како реагујете на то?

– Боље да су критиковали Вучића што је његов СНС ушао у ЕПП, где је и ХДЗ, а каква је њихова политика била према српском народу, то сви знају. Уместо тога, они нападају Бошка јер нас двојица упозоравамо на то шта раде банке у нашим земљама и шта нам раде НАТО и ЕУ. На то треба обратити пажњу.

– Може ли се без помињања четника у Сабору и усташа у српском парламенту?

– Могло би када би већина била окренута будућности, а не прошлости, али у овом тренутку за то је расположена само мањина. Прошлост се на нашим просторима користи као инструмент за заглупљивање широких маса. Неки политичари нас стално враћају у прошлост како би нам замазали очи и скренули пажњу са онога што је заиста битно. Тако је и код сваке годишњице „Олује“, Вуковара… Политичари који су водили рат желе да нас врате у ратно стање.

– Колика је опасност од нових сукоба у БИХ?

– Искрено, не верујем да ће доћи до рата у БиХ.

 

Краља Александра су убили јер је хтео да укине демократију

– Вашег прадеду је 1928. на седници Народне скупштине ранио Пуниша Рачић, ви сте недавно боравили у нашем парламенту. Како гледате на то?

– Није крив био Пуниша Рачић, он је био само инструмент једне политике коју је тада гурао краљ Александар. Прича да је деловао на своју руку је смешна. Уосталом, таква политика је на крају и краља убила, одбацио је демократију и било је очекивано да се неки народ дигне због тога. На крају су га Македонци убили.

 

Нема помоћи од Трампа, а ни од Меланије

– У Србији је бурно прослављена Трампова победа на америчким изборима. Хоће ли нови амерички председник обратити више пажње на наш регион и хоће ли имати бољи однос према Србији, Хрватској, Словенији…?

– Ма какви, Трамп је у истој служби у којој су били сви амерички председници, осим Кенедија, кога су због тога ликвидирали. Неће ни вама, ни нама помоћи ни Трамп, а ни Меланија. Верујте ми.

 

Извор: Ало