Регион

Изетбеговић прети Србима: Подела БиХ само може довести до новог рата!

Члан Председништва БиХ из реда бошњачког народа Бакир Изетбеговић рекао је да нема говора о новим ентитетима и поделама у БиХ, тврдећи да би то довело до нових конфликата, преносе вечерас бањалучки медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Немогуће је поделити БиХ. Једино се могу произвести нови конфликти. Нема ништа од поделе БиХ, нити од нових ентитета, имају само унутрашње интеграције и интеграције у ЕУ и НАТО савез – сматра Изетбеговић.

Коментаришући анализу америчког часописа „Форин аферс“ која говори о могућности распада БиХ, он је рекао новинарима у Стоцу да је реч о анализи „трећеразредних чиновника из неких амбасада“, те да уопште не жели да даје значај томе, преносе Независне новине.

Аналитичар Тимоти Лес навео је у анализи за „Форин аферс“ да мултиетничност нема будућност на Балкану, али да јаке националне државе имају.

Први корак је, каже Лес, трећи, хрватски ентитет у БиХ, потом стварање „велике“ Србије, „велике“ Хрватске и „велике“ Албаније.

– Хрватски ентитет у БиХ би се припојио Хрватској, Република Српска и север Косова Србији, долина Прешева, западна Македонија и већи део Косова припао би Албанији. Црна Гора би изгубила албанске енклаве, могла би да остане независна или да се припоји Србији – пише Лес.

Анализа је изазвала буру реакција на простору бивше Југославије, преносе Независне.

 

 

Извор: Tanjug