Издвајамо Србија

ЈЕЗИВА ПРИЧА О СТОЈАНОВИЋИМА СА КОСОВА: Цела породица је ментално оболела од НАТО бомби – ПОМОЗИМО ДЕЧАКУ!

Живе одсечени од цивилизације у кући која има земљани под и чији се кров урушава . Немају воду, лекара, телевизију и живе од хуманитарне помоћи из народних кухиња, а о њима брине најмлађи члан породице – Александар, који је једина светла тачка породице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живот шесточлане породице Стојановић из села Стража на Косову и Метохији претворио се у прави хорор од 1999. године, када су готово читави њени чланови ментално оболели након НАТО агресије. До тада су Градимир и Бисерка живели потпуно нормално у свом селу надомак Гњилана, са своја четири сина, Игором (27), Милошем (26), Стефаном (25) и Александром (17), али после бомбардовања више ништа није било исто.

До дана данашњег су им услови толико погоршани да су испод сваке границе достојне човека…

Услед претрпљеног страха и траума током рата на Косову, оба родитеља су ментално оболела, а у још горе психичко стање дошли су њихови синови Милош и Игор (који су на слици).

Милош је тада имао 10, а Игор 9 година, а њихов живот је после тога претворен у пуко преживљавање у нехуманим условима, и то траје до данашњег дана.

Авиона, бомби, рафала из пушака… сећају се и данас и те слике код њих не могу да избледе. Нажалост, никада се неће сећати оних ствари којих се сви сећамо у свом животу – прве љубави, дружења са пријатељима, путовања, школовања, првог посла, брака, деце…

Свакодневица ове породице је језива, а у најтежем стању је Игор, који до пре неку годину готово да није устајао из кревета. Данас може мало да прошета у своја четири зида и једва да проговори коју реч.

ЖИВЕ У ТРОШНОЈ КУЋИ КОЈА ИМА ЗЕМЉАНИ ПОД И ПЛАФОН ПРЕД УРУШАВАЊЕМ

Породица Стојановић преживљава захваљујући помоћи Епархије Рашко-призренске и организације ”Мајка девет Југовића”, који им сваког дана доносе оброке из оближње народне кухиње. Осим тога имају две краве и неколико коза, а о њима брине најмлађи члан породице, 17-годишњи Александар, који представља једину светлу тачку породице. Управо он, уз помоћ добрих људи, брине о болесној браћи и родитељима.

Суморни призор, који најбоље дочаравају фотографије, употпуњује потпуно неусловна кућа у којој живе. Тачније то су три собице у којима је под земљани, а плафон пред урушавањем. Додатан проблем представља то што цео тај део села нема воду, него је доносе километрима до својих кућа. Нема лекара, продавнице, ТВ канала на српском језику… И

пак, ни то није највећи проблем за ове људе, већ то што су заборављени и препуштени самима себи у својој муци, где је сав терет на леђима 17-годишњег Александра.

ПОКРЕНУТА ЈЕ ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА ЗА ПОМОЋ СТОЈАНОВИЋИМА, КАКО БИ ЖИВЕЛИ У УСЛОВИМА ДОСТОЈНИХ ЧОВЕКА

Породица Стојановић је тек у неколико наврата добила скромну помоћ, коју им је доделила Хуманитарна организација Срби за Србе. Обезбеђени су им кревети, сто, столице, фрижидер… Иста организација их је недавно посетила, а тада су у кући били само Игор и Милош, који су у тешком психичком стању. Они једва и да проговарају, а детаље о породици организацији је ближе објаснила протиница Светлана, која води народне кухиње и фарме коза на Косову, која им свакодневно помаже.

Након што су на лицу места увидели катастрофалну ситуацију у којој породица Стојановић живи, одсечена од цивилизације, Срби за Србе су покренули велику хуманитарну акцију како би до Божића прикупили 20.000 евра за изградњу нове куће, да би породица могла да живи бар у пристојним условима. Други део акције представљаће утицај на општину да се доведе вода до њихове куће.

КАКО МОЖЕ ДА СЕ ПОМОГНЕ?

За изградњу новог породичног дома за Стојановиће потребно је уплатити донацију са назнаком “за Стојановиће” на неки од рачуна Хуманитарне организације Срби за Србе.

Из Србије је то могуће учинити слањем поруке на број 7763 чиме се донира 100 динара или уплатом на динарски рачун 160-279491-71.

Из иностранства се може уплатити преко Паy Пал адреса сзсаустрија@гмаил.цом и сзсамерика@гмаил.цом, као и кроз ову донаторску платформу: србизасрбе.нет/донације

Детаљније информације о акцији и о рачунима за помоћ, пошто је организација Срби за Србе регистрована у чак 9 земаља у свету, можете потражити на сајту србизасрбе.орг

Организација наглашава да ће све донације бити јавно евидентиране на њиховом сајту, а након завршетка акције биће објављене фотографије нове куће заједно са скенираним рачунима за набављену помоћ.

Хуманитарна организација Срби за Србе постоји већ 11 година и до сада је са прикупљених 1.700.000 евра помогла више од 1.600 вишечланих породица на Балкану. Помозимо да и Стојановићи добију кров над главом!

 

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља