Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ БИХ: Сарајево НЕСТАЈЕ под стегом ВЕЗХАБИЗМА и ИСЛАМИЗМА!

БиХ постаје главни центар за исламистичке екстремисте

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Босанскохерцеговачка тајна служба СИПА је у свом драматичном извештају потврдила је оно најгоре: да је стање због све сложенијих безбедносних прилика у окружењу забрињавајуће, а највише у БиХ због чега постоји опасност од тероризма по околне земље, попут ЕУ чланице Хрватске, али исто тако и Србије.

Босна и Херцеговина је земља у којој радикални ислам вехабијско-селефијске идеологије, какву носе најкрволочније терористичке организације као што су ИС и Ал-Каида, рапидно расте и из које је више од 300 Бошњака отишло на ратишта на страну терориста у Ирак и у Сирију. Западне обавештајне службе већ дуже време упозоравају на ширење радикалног ислама у БиХ тражећи од босанскохерцеговачких политичара да под хитно нешто подузму како би искоренили тај опасни феномен.

Колико је алармантно стање у БиХ, свесни су и у сигурносно обавјештајној служби СИПА-и, што су и навели у свом извештају под насловом „Жариште вехабијско-селефистичког присуства у БиХ“.

Халиловић је вехабијски емир

Према СИПА-ином извештају, „религијски екстремизам вехабијско-селафистичке провенијенције у БиХ институционално је присутан, унутар и изван Исламске заједнице која и даље његује финансијске односе с Арапима и нема је на све вехабијско-селафистичке активности. Ова ћутња и попуштање Исламске заједнице помажу институционализацији и укорењивању селафизма у друштву, па и у самој Исламској заједници. Поједини чланови и руководитељи Исламске заједнице активно суделују у афирмацији и учвршћивању селафистичког покрета као и у задовољавању интереса појединих арапских држава, попут Краљевине Саудијске Арабије, Катара и Кувајта. Изван институција Исламске заједнице, такође, вехабије и селафије изузетно су активни.“

У извештају се као једна од главних жаришних тачака вехабијског деловања у Сарајеву спомиње џамија краља Фахда чијег имама Незима Халиловића сматрају неслужбеним вехабијским емиром. Изузетно је важно што је имам Халиловић, упркос својој радикалној идеологији, и данас члан Исламске заједнице у БиХ. Ова џамија требала би бити у ингеренцији Исламске заједнице у БиХ, али она то де фацто није. Према извештају СИПА-е, „њоме директно управља Саудијска Арабија, као делом Културног центра „Краљ Фахд“. С правом је многи сматрају средиштем ширења вехабизма у Сарајеву и најважнијим јавним окупљалиштем следбеника вехабијске идеологије“.

Интересантно је да се у извештају СИПА-е спомиње и хотел Терме Илиџа, као место у које последњих година на рехабилитацију долазе рањеници из Либије. Према СИПА-и, ИС-ово подземље на овај начин, а уз помоћ појединих чланова либијског дипломатског збора пребацује своје чланове у Босну.

Све ово догађа се на очиглед тамошњих политичара, уз прећутно, и не само прећутно одобравање. У Министарству спољних послова више је пута од Бакира Изетбеговића тражено да Хамиш, веза либијског ИС-а с Ал-Каидом, добије статус дипломата и држављанство БиХ. Вехабије су у великом броју присутни у појединим џамијама у рубним деловима Сарајева, нпр. на Илиџи, у Неџарићима, на Алипашину пољу и сл. Такође су њихови истакнути предавачи врло присутни и активни међу студентима. Неретко организују колективна дружења, излете и семинаре на околним сарајевским планинама. То се посебно односи на својеврсне вехабијско-селафијске комуне попут оне у Горњој Маочи, али и другде. И док се „тресе гора“ око тзв. Параџемата и „одбеглих“ проповедника, вехабијско-селафијски дискурс кроз деловање у џамијама и структурама Исламске заједнице полако али сигурно намеће се као својеврстан маинстреам Исламске заједнице, односно муслиманског друштва у БиХ.

У извештају СИПА-е наводи се како је „последњих година посебно занимљиво тржиште некретнинама, односно купња земљишта у околици Сарајева и његово препродавање шеицима из Саудијске Арабије, Емирата, Катара и Кувајта. Послове с некретнинама и грађевинску оперативу која гради куће и туристичке комплексе око Сарајева углавном воде припадници и симпатизери вехабизма.“

СИПА-у највише забрињава што „овдашњи адвокати, јавни бележници и поједини општински службеници све више исказују поштовање према томе учењу и активно суделују у промени културолошке слике Сарајева и околине. Ове мини привредне активности, градња насеља и ширење мреже утицаја у локалним властима, могле би дугорочно допринети претварању БиХ у главни транзитни, али и регрутни центар екстремизма, с обзиром на то да су медијски изузетно јаки. Имају портале Минбер, Сафф и Исламбосна који већ годинама несметано раде на промоцији и ширењу вехабијског учења у БиХ“.

Извор:Србија Данас/Вечерњи лист