Издвајамо Свет СРБИЈА ЈАВЉА

ЈУГОСЛОВЕНСКО ОРУЖЈЕ СЕЈЕ СМРТ ПО ЕВРОПИ: Ово су ТАЈНИ КАНАЛИ којим се наоружавају терористи

Анис Амри осим 12 особа које су се налазиле на божићном сајму у Берлину усмртио је возача камиона којег је користио за напад и устрелио полицајца у Италији пре него што је убијен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За убиство Пољака који је возио камион у Немачкој као и приликом пуцњаве на полицајца који му је тражио документе, Амри је користио пиштољ који се на црном тржишту може набавити за свега 150 евра.

Користио пиштољ малог калибра

22 калибарски пиштољ снимљен је уз тело Аниса Амрија када је убијен рано јутрос у миланској индустријској четврти. Поставља се питање како је Амри успео да набави оружје с обзиром на то да се налазио под полицијским надзором, а био је хапшен најмање три пута само ове године.

https://twitter.com/DioPerix/status/812343960387522561

Постоји запис који доказује да је 24-годишњак био део опсежне истраге екстремистичке мреже и да је вођи групе казао како је спреман и да жели да постане бомбаш самоубица. Било је то пре само два месеца.

Лако до оружја

Терористи невероватно лагано долазе о оружја које потом користе за терористичке нападе. Томе доприноси још увек живо тржиште илегалног оружја које долази с подручја Балкана у срце Европе.

Швајцарски стручњаци недавно су објавили истраживање које показује да се на подручју бивше Југославије налази између три и шест милиона различитих врста оружја које је остало од рата на нашем подручју током 1990-их.

Претпоставља се како се око 1,5 милиона примерака оружја налази у Србији као наслеђе из Југославије.

Цена пиштоља малог калибра на црном тржишту креће се око 150 евра, а мало скупље оружје попут калашњикова АК-47 може се наћи по цени од 700 евра, а дистрибуишу их криминалне банде, стоји у истраживању.

Црно тржиште

Дистрибутер илегалног оружја познат под именом „Немац“ описао је како се оружје продаје терористима.

„На улицама има много аутомобила и камиона у којима се налази растављено оружје. Кријумчари и препродавци их сакрију у резервоаре за гориво. Пригушивачи су нешто скупљи, митраљези и аутоматске пушке које се лако скривају, коштају више. Пиштољи су с друге стране прилично јефтини. Њихова се цена креће око 150 евра“, рекао је Немац 2015. године.

Пораст илегалног оружја

Иван Звержхановски, из УН-овог одељења за сузбијање илегалне продаје оружја у Београду казао је како је „немогуће знати где се оружје налази, ко их држи и на које се начине користе“.

„Не треба вам на стотине хиљада врста оружја, довољно је тек неколико да се изазове сигурносни пробој“, рекао је Звержхановски.

„Тржиште пиштоља заправо функционише по врло једноставном систему понуде и потражње. Од 2011. бележимо значајан пораст илегалног поседовања оружја на подручју југоисточне Европе као и осталим деловима Европске уније“, додао је.

Извор:Дејли Мејл