Издвајамо Србија

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: Најоштрије осуђујемо напад на двојицу српских младића!

Газиместан (Фото: Јутјуб)

Учесталост и бруталност напада на Србе на КиМ увек расту са политичком нестабилношћу, упозорила је канцеларија за КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас да најоштрије осуђује умало фатални напад на двојицу српских младића у општини Клокот, за који је, према сведочењу једног од рањених, одговорна група Албанаца.

Будући да се напад догодио на јавном месту и да постоји више сведока, очекујемо да одговорни буду одмах приведени. Овога пута не може бити никаквих изговора за неефикасност полиције, која мора на делу да докаже да су Срби на Косову и Метохији једнаки пред законом, наведено је у саопштењу.

Упозоравамо да учесталост и бруталност напада на Србе на КиМ увек расту са политичком нестабилношћу, те да су, како је наведено, политички напади на српски народ по правилу пропраћени и оваквим инцидентима.

– Искуство је показало да међунационалне тензије на Косову и Метохији ескалирају упоредо са јачањем антисрпске политичке реторике у привременим институцијама самоуправе у Приштини, где очито не постоји искрено већинско опредељење за стварање мултиетничког друштва – наведи Канцеларија за КиМ.

Двојицу младића из Партеша, Слободана Савића (26) и Марка Мирковића (18), изболи су у суботу непознати нападачи у селу Грнчар, у општини Клокот, преноси РТВ КиМ.

Савић се налази на лечењу у болници у Грачаници и, према речима његове мајке Слободанке, задобио је повреде у доњем делу леђа и у препони и хитно је пребачен у болницу у Грачаници, док је Мирковић добио убод у груди и леви кук и њега су након указане помоћи у гњиланској болници пустили кући.

Двојицу Срба су у суботу око 13:30 по изласку из сеоског кафића напала шесторица мушкараца која су ту претходно била, каже за РТВ Ким мајка повређеног Савића.

– Они су кренули кући и испред аута су прво напали Марка, а онда и мог сина Слободана. Било их је шест, а пре него што су их напали били су у истом кафићу за суседним столом. То ми је испричао син. Рекао ми је да су их чули да су разговарали на албанском – испричала је Савићева мајка.

Слободанка тврди да пре напада није било никаве свађе између двојице Срба и групе која је седела за суседним столом.

Полиција је обавештена о нападу, а Савић је, како тврди његова мајка, дао изјаву тужиоцу у Гњилану.

Извор:Танјуг