Србија

КАРАЏИЋ ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ДОШЛО ДО СУКОБА: Странци су натерали Алију да зарати!

Радован Караџић (фото: ЈуТјуб)

Алија Изетбеговић је у почетку био за очување Југославије и мир између Срба и Бошњака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први председник Републике Српске Радован Караџић, који је у Хашком трибуналу првостепеном пресудом осуђен на 40 година робије, поручио је из хашке ћелије да су рат у БиХ изазвале стране силе! Караџић је у интервјуу за „Недељник“ открио да је Алија Изетбеговић у почетку био за очување Југославије и мир између Срба и Бошњака, па чак и за уједињење РС и Србије, али да је под притиском споља пристао на крвопролиће.

– Сигуран сам да су главни кривци за рат између Босне и Југославије. Иако односи нису били идеални, нама је ишло врло добро и са муслиманима и са Хрватима. Имао сам веома добар однос са Изетбеговићем. Сасвим добро смо разумевали један другога, он ме је уверио да се његове верске идеје односе само на муслимане, а не на Србе и Хрвате. На почетку Изетбеговић је био посвећен очувању Југославије, парламентарној демократији, тржишној економији и добрим односима међу различитим етничким групама. Тако би остало, али неко га је притискао да крене другим путем.

– Мени се свиђала Хрватска, тамо сам стекао добар део своје едукације, и никада лично нисам имао никаквих проблема, али њихова осећања против Југославије и Срба су превладала и резултирала још једним крвопролићем. Много мање разумем муслиманску и македонску потребу да напусте Југославију, зато што је СФРЈ за њих била добра, али бар се Македонија отцепила без крви.

– Не могу бити љут на Србију, нити ишта могу приговорити српској држави и српским вођама, чак ни онима који су ме ухватили и изручили. Ако је то учињено због „државног разлога“, опроштено је, али нисам сигуран да су они то добро искористили.

– Што се тиче могућег референдума у уједињењу РС и Србије, гласао бих „за“. Изетбеговић је то наше осамостаљење и уједињење предлагао неколико пута, и потписао 1993. године. И верујем да ће неки муслимански лидер пре или касније доћи на ту позициј

 

Извор: Srbija Danas/Nedeljnik