Издвајамо Свет

КИНЕЗИ ОДРУСИЛИ АМЕРИЦИ: Не правите сензацију од задржавања подводног дрона!

Кинеска застава (фото: ЈуТјуб)

Министарство одбране Кине назвало је сензационалистичким дејства Сједињених Америчких Држава после задржавања америчког подводног дрона у Јужнокинеском мору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција Ројтерс у петак је саопштила, позивајући се на неименованог чиновника из САД, да је 15. децембра северозападно од базе Субик Беј на Филипинима Кина запленила подводни дрон који је био упућен у међународне воде Јужнокинеског мора са океанографског истраживачког брода САД „Боудич“.

Портпарол Пентагона Питер Кук касније је изјавио да је дрон обављао посао у складу са нормама међународног права и да треба да буде враћен.

У коментару објављеном на сајту Министарства одбране Кине наведено је да је 15. децембра универзални спасилачки брод кинеске војне морнарице у акваторији Јужнокинеског мора пронашао непознату направу.

Како би заштитила бродове и персонал који плове кроз ту акваторију, кинеска страна је показала професионализам и одговорност извршивши проверу објекта. Током провере се испоставило да је објекат амерички подводни дрон.

„Кина директно са САД одржава контакте у вези са тим питањем. Сензација коју је америчка страна једнострано покренула је недопустива, не доприноси позитивном решавању проблема. Изражавамо жаљење тим поводом“, наведено је у саопштењу.

 

Извор: rs.sputniknews.com