Издвајамо Регион

КИТАРОВИЋ ДЕМАНТУЈЕ: Хрватска се не трка у наоружању са Србијом

ХрватскА се у војним набавкама води властитим војним потребама

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровћ изјавила је данас да се Хрватска не трка у наоружању са Србијом, али да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере „Блацк хаwк“.

Набавка „мигова“ за Србију легитимна је потреба да осигура своје небо, казала је Грабар Китаровић у интервјуу за божићни троброј „Вечерњег листа“.

– На то не гледам као на трку у наоружању Србије и Хрватске. А на набавку “МиГ 29“ гледам као на легитимну потребу Србије да осигура одбрану свог ваздуааног простора. Хрватској је намера да се у војним набавкама води властитим војним потребама. Дакле, набавка западне војне технологије из САД није усмерена против Србије, већ је усмерена против било каквог угрожавања које би се могло појавити у односу на Хрватску и хрватску територију. Што се тиче терористичких претњи, можемо бити савезници са Србијом – поручила је хрватска председница.

То што вест о набавци нових ваздухоплова стиже после вести да Србија добија шест авиона МИГ-29, хрватска председница не види као трку у наоружању две земље, наводи хрватски лист. Додаје да је о набавци нове борбене ексадриле постигнут политички консензус и, како каже, о томе је разговарала и са премијером Андрејом Пленковићем.

– Сада се морамо окренути проналажењу најефикаснијег и најисплативијег решења – рекла је Грабар Китаровић.

– Верујем да ћемо у сарадњи са САД и оснажити с обзиром на то да наше оружане снаге морају наставити да се пребацују на западну војну технологију. Одлуку о набавци војних авиона пребацили смо за крај 2017. године, јер нам толико треба да бисмо донели рационалну одлуку. Међутим, већ смо донели одлуку да идемо даље у набавку транспортних хеликоптера, највероватније америчких “Блацк хаwк“ – рекла је Грабар Китарович.

Извор:Танјуг