Издвајамо Србија

КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД?! Док се Колинда извињава због српских чоколадица, ми КУПУЈЕМО ХРВАТСКЕ ПРОИЗВОДЕ!

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић делила је деци „српске чоколадице и своју слику“, а затим се због тога извинила!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После бројања жртава и литара крви проливене залуд, дошли смо до тога да су на ред дошле чоколадице које је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић делила деци током Дана дубровачких бранитеља.

Госпођа Китаровић се није ту зауставила, већ се извинила због тога, те је навела да је и „сама била непријатно изненађена“.

Куда води овакав однос према Србији од стране наших суседа и до јучерашњих другова? Посебно ако узмемо у обзир на је српско тржиште препуно производа хрватске државе.

Након овога, поставља се питање: због чека су Сбима постављени „на тањиру“ хрватски произоди, као и због чега је наше тржиште преплављено њиховим производима толико да су увелико надмашили домаће.

Посланик СНС-а Зоран Бабић за портал СрбијаДанас.цом каже да овакво понашање није ништа ново за србофобију која влада у Хрватској, те да му је жао због таквих испада.

– Ово је време помирења, време заједништва, време стабилности овог дела Европе и Србија на тим стварима интензивно ради, управо да се не би овакве ствари дешавале – рекао је Бабић.

Што се тиче питања како је уопште дозвољено да хрватски производи преплаве наше тржиште, посланик СНС-а поручује да би о томе требало да разговарамо са представницима бившег режима.

Аналитичар Томислав Кресовић каже за наш сајт да званична политика Хрватске води један отворен економски и политички „рат“ интереса који подразумева пласирање хрватске робе и услуга у Србији на широка врата, а врло селективно спроводи српску робу на хрватско тржиште.

– То само говори да Хрватска није одустала од своје намере да дискиминише Србију у одређеном правцу, а са друге стране да себе наметне као економског и политичког лидера на Балкану – рекао је Кресовић.

Све у свему, остаје отворено пређашње питање које се тиче тога како је могуће да Срби углавном купују хрватске производе, док се броје српске чоколадице „залутале“ с оне стране Дунава.

Ипак, он се слаже са Бабићем да су за овакву ситуацију одговорне све претходне власти које су практично то дозволиле, приватизацијом српских фирми и компанија које су сада у власништву хрватских тајкуна, као и неких врло важних установа.

– Дакле, претходна власт која је била до 2012. године је практично највећи део српских тржишта препустила хрватским тајкунима који износе капитал из Србије јер не плаћају порез, јесте да запошљавају српске раднике, али у највећем броју продавница и радњи по Србији су производи и робе пласирани из Хрватске.

Кресовић објашњава да не само што хрватска економија живи на рачун Србије, већ она има и екстра профит, а српске трговине и радње не могу да продру на хрватско тле.

Прикупљање поена

– Ово што је Колинда урадила у Дубровнику, у српском граду, који је некада била засебна република са 30 одсто Срба који су некада живели ту, је једна врста пропаганде и њене кампање и да би створила, да би релаксирала свој однос у односу на натписе који су се појављивали у близини Јасеновца „За дом спремни“, усташког поздрава, она је пласирала српску чоколадицу. Суштина је да је Хрватска од 2.000. године више или мање настављала да води хладни економски рат и политички према Србији док Србија покушава да буде коректна у региону.

Уништена домаћа производња

У истом духу наставља и лидер СРС Војислав Шешеља оптужујући режим Бориса Тадића за насталу ситуацију.

– За то је одговорна влада Бориса Тадића. Он је донео одлуку да се једнострано укину царнине за све производе из ЕУ и тиме је уништена домаћа српска производња -рекао је Шешељ за СрбијуДанас.цом.

Када се све сабере и одузме, велика одговорност је на нашим грађанима, а то је да обрате пажњу на то чије производе купују. На тај начин више ћете поштовати рад и труд српских радника, а и сав новац остаје у земљи који може да се паметно искористи.

Извор:Србија Данас