Издвајамо Свет

КО ЈЕ УБИЦА ИЗ БЕРЛИНА?! Радикални исламиста имао криминални досије, у Немачку ушао под ЛАЖНИМ ИМЕНОМ

Навед Б. (23), Пакистанац који је у понедељак увече камионом улетео у масу људи на божићном вашару у Берлину, иза себе има криминални досије, а у Немачку је стигао пре мање од годину дана, и то под лажним именом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мигрант из Пакистана немачкој полицији познат је због разних злочина, открива немачки „Велт“ а преносе британски медији.

Како је саопштио министар унутрашњих послова Томас де Мезијер, осумњичени није раније имао терористичких активности.

Навед Б. је у Немачку ушао 11. фебруара 2016. године. Пакистанац је у понедељак увече сео за волан 25 тона тешког камиона, угасио фарове и улетео у масу људи на берлинском шеталишту. Том приликом убио је 12 особа, а ранио њих 48, од којих су неки у критичном стању.

„Велт“ такође пише да је Навед у Немачку стигао преко Балкана. Живео је у избегличком кампу који се налазио испод аеродрома Темпелхоф, у који је немачка полиција упала неколико сати након напада и извршила рацију.

Немачке власти саопштиле су да је Навед Б. после балканске руте у Немачку ушао пролазећи кроз аустријски погранични град Пасау, те да се стопио са хиљадама избеглица које су се у колонама кретале ка Немачкој. Навед Б., који је рођен у Турбату 1. јануара 1993. године, дозволу за боравак у Немачкој добио је још 2. јуна.

Полиција је успела да ухвати нападача захваљујући сведоку који га је видео како бежи из олупине камиона, и затим потрчао за њим, пратио га и истовремено обавештавао полицију о његовом кретању. Сумња се да је Пакситанац радикализовани исламиста који је с разлогом дошао у Немачку како би извршио терористички напад. Навед Б. је на испитивању у немачкој полицији, која би у току дана требало да изађе у јавност са новим сазнањима.

„Немачка је у стању рата“

Клаус Бујон, министар унутрашњих послова немачке покрајине Сарланд рекао је данас да је Немачка у стању рата након напада у Берлину, у коме је убијено 12 људи, док је 48 повређено.

– Морамо да кажемо да смо и у стању рата, иако неки људи, који само желе да виде добро, не желе то да признају – рекао је Бујон немачкој медијској мрежи СР.

Огласила се и Ангела Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел огласила се након синоћњег напада у Берлину.

Противим се промени наше политике према избеглицама – изјавила је канцеларка на конференцији за штампу, након питања једног од репортера хоће ли масакр на божићном вашару утицати на то да Немачка другачије гледа на избеглице.

Немачка канцеларка је такође истакла да се на напад треба гледати као на акт тероризма.

– Оно што се синоћ догодило у Берлину немачка посматра као терористички напад. Било би одвратно да је убица неко ко је као избеглица добио заштиту од Немачке – напоменула је Меркелова.

Застрашујућа сличност с Ницом

Напад у Берлину застрашујуће подсећа на масакр који се пре само пет месеци догодио на шеталишту у француској Ници, када је припадник Исламске државе камионом почео да гази људе који су изашли на улице како би прославили празник Дан Бастиље. Иако ниједна од терористичких организација за сада није преузела одговорност за напда у Берлину, немачке службе безбедности сумњају да се ради о делу Исламске државе.

Све информације о терористичком нападу у Берлину, као и о убиству руског амбасадора у Анкари, који су се догодили истог дана, можете прочитати у нашем дневном блогу, где из минута у минут можете пратити најновије вести.

Извор:Блиц.рс