Србија

Ко САКРИЈЕ ИМОВИНУ од државе, ТЕШКО ЊЕМУ! Ево шта нам се спрема!

– Процењиваће се да ли висина стварног и наплаћеног пореза одговара стилу живота који појединац води, у каквом се миљеу креће, са ким одржава контакте, да ли је често у друштву осуђиваних лица – најавила је Нела Кубуровић, министарка правде
Министарка правде Нела Кубуровић предложиће да се имовина испитује пет година уназад, а уколико се утврди очигледна несразмера између нечијег начина живота и прихода који остварује, предложиће да се таквима одреди порез и до 50 одсто процењене вредности имовине.
Она је рекла да је прва верзија Закона о пореклу имовине већ спремна и да би већ следеће недеље требало да буде уобличен преднацрт који ће ићи у јавну расправу. Примена овог важног документа очекује се крајем 2017. године:

– Окосницу закона требало би да чини унакрсно испитивање имовине, односно поређење пријављеног пореза са стварним стањем. Процењиваће се да ли висина стварног и наплаћеног пореза одговара стилу живота који појединац води, у каквом се миљеу креће, са ким одржава контакте, да ли је често у друштву осуђиваних лица – каже министарка.

На питање постоји ли механизам да се уђе у траг особама које се баве мутним пословима и немају имовину на своје име, она објашњава:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Често је очигледна несразмера између нечијег начина живота и прихода који пријављује. Типичан пример су они јуди који џиповима довозе децу у вртић, а са друге стране плаћају повлашћену цену обданишта. Зато би највећи део посла у овој причи требало да поднесе Пореска управа, а о тужбама на њихова решења одлучиваће Управни суд. Запослени у Пореској Управи и у Управном суду проћи ће обуку.

Извор: Telegraf.rs/novosti.rs