Издвајамо Регион

КОЛИНДА КИТАРОВИЋ: Набављамо нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровћ изјавила је данас да се Хрватска не трка у наоружању са Србијом, али да ће набавити нову борбену ескадрилу и америчке хеликоптере „блек хок“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Набавка „мигова“ је легитимна потреба Србије да осигура своје небо, казала је Китаровићева у интервјуу за божићни троброј „Вечерњег листа“.

„На то не гледам као на трку у наоружању Србије и Хрватске. А на набавку ’мигова‘ гледам као на легитимну потребу Србије да осигура одбрану свог ваздушног простора. Хрватској је намера да се у војним набавкама води властитим војним потребама. Дакле, набавка западне војне технологије из САД није усмерена против Србије, већ је усмерена против било каквог угрожавања које би се могло појавити у односу на Хрватску и хрватску територију. Што се тиче терористичких претњи, можемо бити савезници са Србијом“, поручила је хрватска председница.

Хрватска председница не види као трку у наоружању две земље то што вест о набавци нових ваздухоплова стиже после вести да Србија добија шест авиона МиГ 29, наводи хрватски лист.

Она додаје да је о набавци нове борбене ескадриле постигнут политички консензус, а о томе је разговарала и са премијером Андрејом Пленковићем.

„Сада се морамо окренути проналажењу најефикаснијег и најисплативијег решења“, рекла је Китаровићева, преноси регионална телевизија Н1.

„Верујем да ћемо у сарадњи са САД и ојачати, с обзиром на то да наше оружане снаге морају да наставе да се пребацују на западну војну технологију. Одлуку о набавци војних авиона пребацили смо за крај 2017. године, јер нам толико треба да бисмо донели рационалну одлуку. Међутим, већ смо донели одлуку да идемо даље у набавку транспортних хеликоптера, највероватније америчких ’блек хок‘“, рекла је Китаровићева у интервјуу за „Вечерњи лист“.

 

Извор: rs.sputniknews.com